Κριθάρι: Ιδιότητες & οφέλη
Η ιστορία του κριθαριού!
Το κριθάρι έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Ασία. Στην αρχαιότητα ήταν πρώτο στην κατηγορία του και ευρείας φήμης, πολύτιμο υλικό αλλά ανά τα έτη παραμερίσθηκε από την συχνή πλέον κατανάλωση του σιταριού και της σίκαλης
Τι είναι το κριθάρι;
Eίναι ένας κόκκος δημητριακών! Πρόκειται για έναν σπόρο ενός χόρτου, που αναπτύσσεται σε εύκρατα κλίματα, και καλλιεργείται ευρέως για τροφή ανθρώπων και ζώων, αλλά και για χρήση στην παραγωγή ποτών.
Τα είδη του κριθαριού στην αγορά!
- Αποφλοιωμένο, δηλαδή ως δημητριακό ολικής αλέσεως,
- Σαν μαργαριταρένιο, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το πίτουρο που περιέχει ίνες.
Ενώ το δεύτερο είναι πηγή ορισμένων θρεπτικών συστατικών, σίγουρα το πρώτο αποτελεί μία πιο δυνατή θρεπτικά επιλογή.
Μπορεί το κριθάρι να υποστηρίξει την απώλεια βάρους;
Ναι! Μπορεί γιατι:
- Το κριθάρι είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες, συστατικά που έχουν την ιδιότητα να υποστηρίζουν τον κορεσμό και το αίσθημα πληρότητας, ακόμα όταν καταναλώνεις μικρή ποσότητα.
- Οι έρευνες αναφέρουν ότι το κριθάρι ανήκει στα τρόφιμα που μειώνουν περισσότερο το αίσθημα μετά από το κυρίως γεύμα.
- Έχει φανεί μάλιστα, ότι όσοι κατανάλωσαν κριθάρι στο πρωινό τους, ένιωσαν μεγαλύτερο κορεσμό, και κατανάλωσαν μικρότερη ποσότητα φαγητού στα επόμενα γεύματα της ημέρας.
- Χωρίς να αποτελεί φυσικά ένα μαγικό τρόφιμο, η σύσταση του το καθιστά κατάλληλο για τον έλεγχο των σημάτων πείνας και του κορεσμού, κάτι το οποίο ίσως σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά του κριθαριού;
Το κριθάρι είναι μια καλή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών. Σε εφοδιάζει με:
- Διαιτητικές ίνες
- Βιταμίνες (όπως το σύμπλεγμα βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένης της νιασίνης και της θειαμίνης),
- Μέταλλα (συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου, του φωσφόρου και του μαγγανίου)
- Αντιοξειδωτικά
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Το κριθάρι, κυρίως το αποφλοιωμένο, είναι ιδιαίτερα γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Το κριθάρι μέσω των φυτικών ινών θα:
- Σε βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στο αίσθημα πληρότητας μέσω των διαλυτών φυτικών ινών, και συγκεκριμένα μέσω της β-γλυκάνης.
- Θα υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού σου συστήματος και τις τακτικές κινήσεις του εντέρου σου μέσω των αδιάλυτων φυτικών ινών.
Για να καταλάβεις για τι ποσότητα φυτικών ινών μιλάμε, το κριθάρι περιέχει περίπου τρεις φορές περισσότερες φυτικές ίνες ανά μερίδα από την βρόμη. Ενδεικτικά, 1/2 κούπα άβραστο κριθάρι δίνει 17,3 γραμμάρια φυτικών ινών!
Πως να αυξήσεις τις φυτικές ίνες
Τι άλλα πιθανά οφέλη μπορεί να έχω αν φάω κριθάρι;
- Υγεία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στο κριθάρι συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση κριθαριού έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού μπορεί μειώσει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης σου και να βελτιώσει το προφίλ λιπιδίων στο αίμα σου.
- Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα. Το κριθάρι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί γρήγορη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι φυτικές ίνες στο κριθάρι καθυστερούν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, οδηγώντας σε μια πιο σταδιακή απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα σου και να είναι ωφέλιμο αν είσαι άτομο με διαβήτη ή με διαταραχές γλυκόζης και ινσουλίνης.
- Υγεία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες στο κριθάρι δρουν ως πρεβιοτικό, δίνοντας τροφή στα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου σου. Μια υγιής μικροχλωρίδα του εντέρου είναι απαραίτητη για τη σωστή πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και τη γενική υγεία του εντέρου.
- Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες. Το κριθάρι περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φαινολικών ενώσεων. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας τον οργανισμό σου από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.
- Ευέλικτο και νόστιμο. Το κριθάρι είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορα πιάτα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες, σαλάτες, μαγειρευτά, πιλάφι ή ως υποκατάστατο ρυζιού ή άλλων δημητριακών σε συνταγές.
Κάποια ιδέα για συνταγή με κριθάρι;
Σαλάτα με κριθάρι, κάρι και πορτοκάλι
Για να μαθαίνεις περισσότερα διατροφικά νέα ακολούθησε μας στην σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram.
Πηγές:
- https://www.healthline.com/nutrition/barley#nutrition
- https://www.glnc.org.au/resource/barley/
- https://www.health.harvard.edu/heart-health/grain-of-the-month-barley
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36394558/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32728756/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33092405/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34651008/