Σταφύλια: Οι καραμέλες της φύσης
Τι είναι το σταφύλι;
Είναι ένα φρούτο που προέρχεται από τον καρπό του αμπελιού. Από τα σταφύλια παράγονται προϊόντα, όπως το κρασί, οι σταφίδες, ο μούστος και το ξίδι.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, διαφορετικού χρώματος, όπως πράσινο, μαύρο, σκούρο μπλε, κίτρινο, λευκό και ροζ, με σπόρια ή χωρίς.
Ποια είναι η διατροφική αξία των σταφυλιών;
- Χαμηλές θερμίδες. Μία μερίδα φρούτου, είναι 17 ρώγες σταφυλιού, και έχει μόλις 60 θερμίδες. Άρα, ακόμα και αν βρίσκεσαι σε διαδικασία απώλειας βάρους είναι μια επιλογή για εσένα! Συζήτησε με τον/την/το διαιτολογο σου για την ακριβή ποσότητα που μπορείς να καταναλώνεις!
- Βιταμίνες C, K και κάλιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου, στην πήξη του αίματος και στη διατήρηση της καλής αρτηριακής σου πίεσης.
- Βιταμίνες συμπλέγματος Β. Δηλαδή βιταμίνες Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και Β6. Η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη χρειάζονται για την ανάπτυξη, ενώ η Β6 για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.
- Χαλκός. Ο χαλκός είναι ένα μέταλλο, που είναι σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα σου.
- Αντιοξειδωτικά όπως ρεσβερατρόλη, φλαβονοειδή και κερσετίνη. Αυτές οι αντιοξειδωτικές ενώσεις θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το οξειδωτικό στρες, και να μειώσεις τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, υποστηρίζοντας τη συνολική σου ευεξία.
- Διαιτητικές ίνες. Τα σταφύλια είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες θα ενισχύσουν την υγεία του πεπτικού σου συστήματος, και θα σε βοηθήσουν στο αίσθημα πληρότητας.
Υπάρχουν οφέλη για την υγεία σου αν καταναλώσεις σταφύλια;
- Υγεία της καρδιάς. Οι πολυφαινόλες στα σταφύλια, κυρίως η ρεσβερατρόλη, έχουν συνδεθεί με οφέλη για την καρδιαγγειακή λειτουργία, την μείωση της φλεγμονής, αλλά και της χοληστερόλης, και την μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων γενικότερα.
- Αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό σου, που ίσως οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και πρόωρη γήρανση. Η συχνή κατανάλωση σταφυλιών θα συμβάλλει στην αποφυγή του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής και των σχετικών προβλημάτων υγείας.
- Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο στα σταφύλια θα διατηρήσει την αρτηριακή σου πίεση, καθώς εξισορροπεί τα επίπεδα νατρίου στο σώμα σου. Επιπλέον, η παρουσία φλαβονοειδών θα βελτιώσει την αγγειακή σου υγεία.
- Πεπτική υγεία. Οι διαιτητικές ίνες στα σταφύλια θα βοηθήσουν στην πέψη και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Υποστηρίζουν επίσης το εντερικό σου μικροβίωμα, συμβάλλοντας στη γενικότερη υγεία του πεπτικού σου συστήματος.
- Οφέλη για τον διαβήτη. Τα σταφύλια είναι φρούτα με φυσικά σάκχαρα, αλλά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Ετσι είναι ασφαλές να τα καταναλώσεις αν είσαι διαβητικός/η/ο ή έχεις κάποια διαταραχή γλυκόζης/ ινσουλίνης. Οι ενώσεις που υπάρχουν στα σταφύλια, μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση δεικτών της αντίστασης στην ινσουλίνη, όπως είναι ο HOMA-IR.
Διαβήτης και διατροφή
Αν συνδυάσεις τα σταφύλια με μία πηγή πρωτείνης, όπως το γιαούρτι, ή μία πηγή καλών λιπαρών, όπως οι ξηροί καρποί, θα έχεις πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου.
Όταν οι υδατάνθρακες συνδυάζονται με μία πηγή πρωτείνης, καλά λιπαρά ή φυτικές ινες, καθυστερείται η απορρόφηση τους και εμποδίζονται οι έντονες αυξομοιώσεις του σακχάρου στο αίμα σου.
- Υγεία του εγκεφάλου. Ορισμένες έρευνες δείχνουν, ότι οι ενώσεις στα σταφύλια, όπως η ρεσβερατρόλη έχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου.
- Υγεία ματιών. Οι ενώσεις που υπάρχουν στα σταφύλια, όπως η ρεσβερατρόλη, η λουτείνη και η ζεαξανθίνη, θα σε προστατέψουν από κάποιες οφθαλμολογικές παθήσεις.
- Αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση. Τα αντιοξειδωτικά, όπως η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες και η βιταμίνη C, που περιέχουν τα σταφύλια, ίσως σε βοηθήσουν να προστατευτείς από πιθανά βακτήρια και μύκητες.
- Ποιοτικός και επαρκής ύπνος. Τα σταφύλια είναι μία φυσική πηγή μελατονίνης, η οποία θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα.
- Αντικαρκινική δράση. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα σταφύλια, ίσως μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη και εξάπλωση κάποιων τύπων καρκίνου. Όμως! Χρειάζονται πολλές έρευνες σε ανθρώπους, για να βγάλουμε ένα τέτοιο συμπέρασμα!
Extra tip: Δοκίμασε να καταναλώσεις σταφύλια με σπόρια, αφού φαίνεται ότι ίσως να έχουν ισχυρή θρεπτική αξία και να ενισχύουν κάποια από τα παραπάνω οφέλη.
Πώς μπορείς να απολαύσεις τα σταφύλια;
- Φρέσκα και απλά. Ο πιο απλός τρόπος για να φας τα σταφύλια είναι να τα πλύνεις καλά και να τα φας κατευθείαν από το τσαμπί. Η φυσική τους γλυκύτητα τα κάνει ένα τέλειο σνακ εν κινήσει.
- Σε σαλάτες. Προσθέστε μια γλυκιά γεύση στις σαλάτες σου, ρίχνοντας μέσα κομμένα σταφύλια. Συνδυάζονται υπέροχα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ντομάτες, τυρί, ξηρούς καρπούς και κάποια βινεγκρέτ.
- Smoothies. Ενσωμάτωσε τα σταφύλια στο smoothie σου για φυσική γλυκύτητα και τα ξεχωριστά οφέλη που μπορούν να σου δώσουν.
- Frozen Treats. Πάγωσε τα σταφύλια και κατανάλωσε τα σαν σνακ, για να σε δροσίσουν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
- Χυμοί και mocktail. Θρυμμάτισέ τα για να δημιουργήσεις τους δικούς σου φρέσκους χυμούς ή mocktail. Ανακάτεψέ τα με ανθρακούχο νερό, βότανα και λίγο μέλι, και φτιάξε το δικό σου αφέψημα.
Πως να επιλέξεις τα σταφύλια;
- Πολύχρωμη ποικιλία: Επίλεξε σταφύλια με ζωηρά χρώματα –πράσινο, κόκκινο ή μαύρο– που είναι παχουλά και στερεωμένα σταθερά στο στέλεχος. Αυτό υποδηλώνει ωριμότητα και πιο γλυκιά γεύση.
- Έλεγξε το bloom. Ένα φυσικό λευκό φιλμ σε σκόνη που ονομάζεται "bloom" στην επιφάνεια των σταφυλιών είναι σημάδι φρεσκάδας. Βοηθά στην προστασία των σταφυλιών από την απώλεια υγρασίας και τη φθορά.
Πως να αποθηκεύσεις τα σταφύλια;
- Φύλαξε τα άπλυτα σταφύλια στο ψυγείο για να διατηρήσεις τη φρεσκάδα τους.
- Πλύνε τα λίγο πριν τα φας για να αποτρέψεις την ανάπτυξη μούχλας και το σάπισμα.
Για να μαθαίνεις περισσότερα διατροφικά νέα ακολούθησε μας στην σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram.
Πηγές:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36140883/#:~:text=Many%20studies%20have%20revealed%20that,wine%2C%20grape%20juice%20and%20raisins.
- https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-grapes
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34761204/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28914789/
- https://www.healthline.com/nutrition/can-you-eat-grape-seeds