Ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο πού βρίσκουμε σε τρόφιμα, προστίθεται σε κάποια αλατια και είναι διαθέσιμο και ως συμπλήρωμα.

Είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και επίσης σημαντικό για την σωστή σκελετική και νευρολογική ανάπτυξη στα έμβρυα και στα παιδιά!

Ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη για τους ενήλικες είναι 150μgr

Τα φύκια, τα ψάρια και άλλα θαλασσινά όπως και τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι βασικές πηγές ιωδίου.
Ιώδιο επίσης υπάρχει στο μητρικό γάλα και το γάλα σε σκόνη για τα μωρά.

Όσον αφορά στο αλάτι, το θαλασσινό αλάτι περιέχει ιώδιο. Ωστόσο το ιώδιο εξαχνώνεται,  όσο το αλάτι μένει στις αλυκές. Είναι συνήθης διαδικασία να εμπλουτίζεται το αλάτι με ιώδιο. 

Η ανεπάρκεια του ιωδίου μπορεί να συμβεί σε άτομα που δεν καταναλώνουν ιωδιούχο αλάτι, σε έγκυες γυναίκες σε vegan  και σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από τρόφιμα που περιέχουν βρογχοκηλογόνα ( μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι).

Πηγή:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/

Ενδιαφέρον ή απορίες;

Επικοινώνησε μαζί μας

Ακολούθησέ με στο Instagram
ΠΑΝΩ