Σας λείπει σίδηρος;

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα και όμως πολλές φορές εμφανίζεται έλλειψη σε αυτόν.

Ο διαιτητικός σίδηρος έχει δύο κύριες μορφές: τον αιμικο και τον μη αιμικό.

 Τα φυτά και τα εμπλουτισμένα με σίδηρο τρόφιμα περιέχουν μόνο μη αιμικό σίδηρο ενώ το κρέας τα θαλασσινά και τα πουλερικά περιέχουν και τις δύο μορφές.

 Βασικές πηγές αιμικού σιδήρου είναι:

  •  Μύδια και στρείδια
  •  Συκώτι και άλλα εντόσθια (ειδικά συκώτι κοτόπουλου)
  •  Μοσχάρι
  •  Πουλερικά
  •  Ψάρια
  •  Χταπόδι και άλλα θαλασσινά
  •  Βασικές πηγές μη αιμικού σιδήρου είναι:
  •  Όσπρια
  •  Σπανάκι
  •  Ξηροί καρποί (και ειδικά κάσιους)
  •  Σπόρια (και ειδικά κουκουνάρι και κολοκυθόσπορος)
  •  Ψευδοδημητριακά (πχ κινόα)
  •  Εμπλουτισμένα δημητριακά
  •  Μαύρη σοκολάτα 70%

 

Για την μέγιστη απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου συνδυάστε τον με κάποια πηγή αιμικού σιδήρου και ταυτόχρονα καταναλώστε βιταμίνη C και βιταμίνη A

Για παράδειγμα:

Μοσχάρι με ρεβύθια και πράσινη σαλάτα με ντοματίνια   

 

Αν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή χρειάζεστε 1,8 φορές παραπάνω σίδηρο και καλούς συνδυασμούς! Δεν είναι ανέφικτο, θέλει τρόπο! 

 

Εάν έχετε σοβαρή έλλειψη σιδήρου μην καταναλώνετε πήγες φυτικού σιδήρου μαζί με:

  •  Γαλακτοκομικά προϊόντα
  •  Τσάι, καφέ, σοκολάτα
  •  Προϊόντα ολικής άλεσης
  •  Κρόκο αυγού
  •  Παντζάρια, λαχανίδα, σπανάκι
  •  Μήλα, σταφύλια, διάφορα είδη μούρων

 

 

 

Για να μαθαίνεις περισσότερα διατροφικά νέα ακολούθησε με στη ιστοσελίδα μου στο Facebook και στη σελίδα μου στο Instagram

Ενδιαφέρον ή απορίες;

Επικοινώνησε μαζί μας

Ακολούθησέ με στο Instagram
ΠΑΝΩ