Η "υποχρεωτική" καλοκαιρινή δίαιτα!

Κάθε άνοιξη και καλοκαίρι η μέση γυναίκα βομβαρδίζεται με χιλιάδες μηνύματα για να βελτιώσει την εικόνα της. Ο σκοπός είναι να ταιριάξει σε ένα πλαίσιο που τη θέλει με τέλειες αναλογίες να περπατήσει στην άμμο. Τα ερωτήματα ωστόσο που προκύπτουν είναι τα εξής:
 1. Ποιο είναι το ιδανικό πρότυπο και ποιος το ορίζει;
 2. Πρέπει ένα άτομο να έχει ιδανικό σωματότυπο για να απολαύσει χωρίς ενοχές το μπάνιο του και τις διακοπές του;
 3. Αν κάποια γυναίκα υποκύπτοντας στην περιρρέουσα πίεση αποφασίσει ότι θέλει να αλλάξει την εικόνα της, με ποιο τρόπο θα το κάνει; 
 4. Η αλλαγή αυτή θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά ή θα χαθεί με τα πρώτα συννεφάκια του φθινοπώρου; 
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι σαφείς.
 1. Δεν  υπάρχει ιδανικό πρότυπο όπως ίσως συχνά να προβάλλεται από περιοδικά, τηλεόραση, εταιρείες... Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, έχει δικές του ανάγκες, δικά του όρια, δικούς του στόχους. Το ιδανικό εύρος βάρους για μία γυναίκα μπορεί να προσδιοριστεί με βάση το προφίλ της σε συνεργασία πάντα με τον ειδικό σε αυτό το κομμάτι που είναι ο διαιτολόγος - διατροφολόγος.
 2. Όχι και πάλι όχι! Ένα άτομο δεν πρέπει να μπαίνει στη διαδικασία ενασχόλησης με το βάρος του και τις διατροφικές του συνήθειες υπό την πίεση της παραλίας. Μπορούμε ως κοινωνία κάποια στιγμή να υποστηρίξουμε την όποια εμφάνιση στην απόλαυση της θάλασσας (όπως και γενικά). Με ελευθερία και χωρίς κριτική.
 3. Εδώ, δυστυχώς η γυναίκα θα πρέπει να κλείσει τα αυτιά της στις "σειρήνες" και να εμπιστευτεί το διαιτολόγο της που θα την συμβουλέψει αυτό που ήδη γνωρίζει κατά βάθος και η ίδια: "Όσο πιο γρήγορα και απότομα χάνει κάποιος βάρος, τόσο πιο γρήγορα το ξαναπαίρνει". Αν δεν έχουν χτιστεί γερά θεμέλια, δεν μπορεί να στηριχθεί το οικοδόμημα... Θέλει τροποποίηση στις διατροφικές συνήθειες, σταδιακή προσαρμογή του σώματος στο νέο βάρος, ομαλή μετάβαση στην νέα κατάσταση. Θέλει χρόνο και διάθεση φροντίδας και όχι τιμωρίας προς το σώμα.
 4. Κι αν γίνουν όλα τα παραπάνω έρχεται αβίαστα η απάντηση στο ερώτημα 4 ότι τα αποτελέσματα θα έρθουν και θα παραμείνουν. Δεν θα είναι μία προσωρινή αλλαγή που μετά θα συνοδευτεί από εκτόνωση, παύση, απογοήτευση μέχρι την έναρξη του ίδιου επόμενου κύκλου....
Τα συμπεράσματα είναι προφανή.
 
Δεν χρειάζεται μια γυναίκα να χάσει κιλά για να εμφανιστεί στην παραλία.
 
Χρειάζεται μία συνολική εκτίμηση της υγείας της και της κατάστασης του βάρους της και μία αξιολόγηση των διατροφικών της συνηθειών εαν το επιθυμεί. Αν προκύψει περιθώριο βελτίωσης και θέλει η γυναίκα ορμώμενη από εσωτερική επιθυμία και όχι από εξωτερική, κοινωνική πίεση, μπορεί να ξεκινήσει να δουλεύει με τον εαυτό της και με το σώμα της. Για την ίδια, για προσωπική ικανοποίηση, για την υγεία και την ευεξία της. Με σεβασμό στα όρια της, με φροντίδα του σώματος και με ρεαλιστικούς στόχους. Κι αυτό μπορεί να γίνει άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο ή χειμώνα...
 
Και αναφέρομαι στο γυναικείο φύλο, καθώς τα περισσότερα μηνύματα στοχεύουν εκεί. Εννοείται ισχύουν τα ίδια για όλα τα φύλα και όλες τις ηλικίες!
Ενδιαφέρον ή απορίες;

Επικοινωνήστε μαζί μας

 • Διεύθυνση: Χρυσοστόμου Σμύρνης 16, Περιστέρι, 12134

 • Ωράριο: Κατόπιν ραντεβού
 • Τηλ.: 2105722262 - 6947221887
 • Email: margeli@dietitian.gr
ΠΑΝΩ