Η δισφαινόλη Α (BPA) είναι μία χημική ένωση που χρησιμοποιείται από την βιομηχανία για τη παραγωγή πολυκαρβονικών πλαστικών και την συγκόλληση υλικών επίστρωσης. Βρίσκεται συνήθως σε οικιακά σκεύη αποθήκευσης φαγητού, συσκευασίες πώλησης τροφίμων και αναψυκτικών, πλαστικά μπουκάλια, μεταλλικές κονσέρβες, οικιακά σκεύη, παιχνίδια . Προσδίδει μεγάλη ανθεκτικότητα στην θερμότητα , κάνει τα σκεύη ελαφριά, διάφανα και άκαμπτα.
Η ανησυχία για την BPA έγκειται στο γεγονός ότι η έκθεση σε αυτή είναι ολοένα και μεγαλύτερη. Η μελέτη NHANES III το 2003 κατέδειξε ότι η BPA ανιχνεύτηκε στο 93% δείγματος ούρων 2517 ατόμων ηλικίας από 6 ετών και πάνω. Επίσης, μελέτες κυρίως σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις (νευρολογικές, συμπεριφορικές, ενδοκρινολογικές) σε νεογνά (ποντικών). Οι επιδράσεις της δισφαινόλης φαίνεται να αυξάνονται σε μεγάλες δόσεις έκθεσης και υπό ορισμένες συνθήκες (π.χ υψηλή θερμοκρασία).
Η ευρωπαική αρχή για την ασφάλεια τροφίμων (EFSA) έχει θεσπίσει ανεκτή ημερήσια πρόσληψη τα 0,05mg/kg σωματικού βάρους. Από 1η Μαιού 2011 απαγορεύεται η χρήση της BPA στα μπουκάλια διατροφής των βρεφών και η ευρωπαική νομοθεσία για τις χημικές ουσίες (REACH) ορίζει να περιγράφεται ακριβώς η ασφαλής χρήση της και να εφαρμόζονται μέτρα για μείωση της πιθανής επικινδυνότητας της. Ο οργανισμός ελέγχου φαρμάκων Αμερικής (FDA) μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες , προτείνοντας ωστόσο την σταδιακή μείωση της ανθρώπινης έκθεσης αλλά με λογικά βήματα καθώς οι μελέτες από τους αρμόδιους φορείς συνεχίζονται παγκοσμίως για να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, ένα άτομο επιχειρώντας να μειώσει την έκθεση στην BPA μπορεί να ακολουθήσει τις παρακάτω συμβουλές:
- Μην χρησιμοποιείτε πολυκαρβονικά πλαστικά στον φούρνο μικροκυμμάτων, στο πλυντήριο πιάτων όπου αναπτύσσονται υψηλότερες θερμοκρασίες. Για τον ίδιο λόγο αποφύγετε την τοποθέτηση καυτού φαγητού σε πλαστικό σκεύος αποθήκευσης.
- Χρησιμοποιήστε γυάλινα σκεύη/ κεραμικά/ αλουμινίου για την αποθηκευση φαγητού/ μικρογευμάτων.
- Χρησιμοποιήστε γυάλινα μπουκάλια.
- Επιλέξτε πλαστικά είδη με την ένδειξη "BPA free". Συχνά οι κωδικοί 3 μέχρι 7 περιέχουν δισφαινόλη.
- Αποφύγετε κονσερβοποιημένα τρόφιμα.Προτιμήστε φρέσκα ή κατεψυγμένα.
- Χρησιμοποιήστε μπουκάλια βρεφών και παιδικά πλαστικά παιχνίδια "BPA free".
- Απορρίψτε στο κάδο σκουπιδιών κάθε πλαστικό σκεύος που έχει σπάσει/ φθαρεί.
Πηγές:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/bpa/faq-20058331
https://www.webmd.com/children/bpa#1
https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/sya-bpa/index.cfm
http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/consumers/food_security/consumers_info/Bisphenol