Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου που προσβάλλει τους άντρες.  Η ηλικία (> 65 ετών), η κληρονομικότητα και η φυλή (Αφρο-Αμερικάνοι) φαίνεται να είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση του. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την πρόληψη του, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται στην εμφάνισή του. Παρακάτω δίνονται κάποιες συμβουλές για την πρόληψη του από πλευράς διατροφής:
  1. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι υπέρβαροι άντρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.
  2. Ενισχύστε την πρόσληψη σας σε σελήνιο, λυκοπένιο και βιταμίνη Ε. Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω της διατροφής καθώς η συμπληρωματική λήψη τους δεν έχει ξεκάθαρα ωφέλη και σε κάποιες μελέτες είναι αντικρουόμενα τα αποτέλεσματα π.χ φαίνεται η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο. Πηγές σεληνίου είναι τα βραζιλιάνικα καρύδια, τα ψάρια, τα θαλασσινά και το κρέας. Πηγές λυκοπενίου είναι  οι ντομάτες και ειδικότερα η επεξεργασμένη μορφή τους (σάλτσα, χυμός, κέτσαπ) που το απελευθερώνει από τον φυτικό ιστό και το καρπούζι. Πηγές βιταμίνες Ε είναι τα φυτικά έλαια (σιτέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, ελαιόλαδο - με αυτή τη σειρά) , το αβοκάντο, τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα.
  3. Καταναλώστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, χόρτα, μαρούλι, ρόκα) και σταυρανθή λαχανικά όπως κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών.
  4. Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών και λιναρόσπορου για επαρκή πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων. 180γρ ψάρι την εβδομάδα και 2 κουταλιές λιναρόσπορου την ημέρα είναι ένας καλός στόχος.
  5. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά με ωφέλιμες πηγές λίπους από το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τα σπόρια.
  6. Καταναλώστε μέτρια ποσότητα γαλακτοκομικών προιόντων (2 μερίδες την ημέρα) και μην λαμβάνετε συμπληρώματα ασβεστίου εκτός αν σας έχει συμβουλεύσει διαφορετικά ο γιατρός σας. 
  7. Μειώστε την ζάχαρη και τα προιόντα της (γλυκά, κέικ, μπισκότα).
  8. Καταναλώστε πράσινο τσάι σε ποσότητα 5-6 φλιτζανιών την ημέρα. Σε περίπτωση που έχετε άλλα προβλήματα υγείας (π.χ ηπατική ευαισθησία) αποφύγετε αυτή την υψηλή κατανάλωση. Συνυπολογίστε το τσάι στην ποσότητα καφείνης που λαμβάνετε ημερησίως.

Πηγές : Αmerican Cancer Society, American Dietetic Association, Mayo Clinic