Πως να μειώσεις το αλάτι
Έχεις ακούσει πολλές φορές για τα αρνητικά της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού και τίποτα για τα θετικά!
Αν σκέφτεσαι να μειώσεις το αλάτι είτε γιατί χτύπησε το πρώτο καμπανάκι για να το μειώσεις.. Είτε γιατί δεν θέλεις να το ακούσεις να χτυπάει.. Θα πρέπει να ξεκινήσεις μαθαίνοντας να διαβάζεις, ώστε να μπορείς να κρίνεις σωστά, αν ένα τρόφιμο είναι υψηλής, μέτριας ή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι βάσει της ετικέτας του!
Πως θα το κάνεις; Με οδηγό τον παρακάτω πίνακα!
Ναι, αλλά ποια τρόφιμα είναι καλό να αποφεύγεις.. Ποια να προτιμήσεις.. Τι εναλλακτικές υπάρχουν!??
Χμ.. Ας το κάνουμε πιο συγκεκριμένο...
Δες παρακάτω αναλυτικά τις εναλλακτικές σου ανά ομάδα τροφίμων!
Ομάδες τροφίμων Τρόφιμα προς Εναλλακτικές αποφυγή/περιορισμό |
||
Γαλακτοκομικά |
- |
Γιαούρτι, γάλα, κρέμα γάλακτος |
Τυριά |
Αλείμματα, παρμεζάνα, ροκφόρ, gouda, edam, cheddar, χαλούμι |
Μέτρια: Γραβιέρα, φέτα, mozzarella, κασέρι Πιο χαμηλά: (ανάλογα την εταιρεία) Ανθότυρο, emmedal, μανούρι, , cottage, όσα αναγράφουν χαμηλό νάτριο |
Φρούτα |
- |
- |
Λαχανικά |
Τουρσί, πίκλες, κονσερβοποιημένα, έτοιμοι χυμοί και σούπες λαχανικών, κύβοι λαχανικών |
Φρέσκα, κατεψυγμένα |
Αμυλώδη/ |
Έτοιμα/επεξεργασμένα προϊόντα, αλατισμένα κράκερς, κουλούρια |
Σπιτικά σιτηρά/δημητριακά μη αλατισμένα, όσα αναγράφουν χαμηλό νάτριο, όσπρια |
Κρέας |
Κονσερβοποιημένα, αλλαντικά, παστά, λουκάνικα |
Μη αλατισμένα και επεξεργασμένα κρέατα, |
Ψάρια/ |
Παστά, κονσερβοποιημένα, απομιμήσεις θαλασσινών |
Φρέσκα, σπιτικά μαγειρεμένα ψάρια και θαλασσινά (με μέτρο/προσοχή στο αλάτισμα) |
Λίπος |
Αλατισμένο βούτυρο και μαργαρίνη, έτοιμα dressings και σος, ελιές, αλατισμένοι ξηροί καρποί |
Ανάλατο βούτυρο και μαργαρίνη και ξηροί καρποί, σπιτικά dressings και σος |
Διάφορα |
Σόγια, μαρινάδες, αλάτι, μεγάλες ποσότητες μουστάρδας και κέτσαπ, επεξεργασμένα/ έτοιμα τρόφιμα |
Αλάτι 2/3 κ.γλ/ημέρα, πιπέρι, υποκατάστατα άλατος, μαγιονέζα, ξύδι, λεμόνι, μυρωδικά, μπαχαρικά, σκόρδο, σπιτικά γλυκά |