9 συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

  • Ξεκίνησε το δείπνο σου το Μ. Σάββατο με τη μαγειρίτσα ή με κάποια άλλη σούπα πχ κοτόσουπα. Αποτελεί την επανένταξη στην πλήρη διατροφή. Η σούπα με κρέας αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας για να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του που ίσως στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Μία μερίδα μαγειρίτσας αποδίδει μέχρι και 560 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη γι αυτό χρειάζεται προσοχή στην μερίδα και τον συνδυασμό με άλλα τρόφιμα του τραπεζιού. Αν δεν αγαπάς την μαγειρίτσα και δεν θέλεις κρέας, δοκίμασε μια άλλη εναλλακτική όπως τα μανιτάρια φρικασέ!

 

  • Τσουρέκι ή κουλουράκια;
    Θρεπτικά συστατικά 100γρ τσουρέκι 100γρ κουλουράκια
    Ενέργεια 386 374
    Λιπαρά 12,4 7,7
    Χοληστερόλη 101 99
    Όπως βλέπεις στον παραπάνω πίνακα σε βασικά συστατικά που μας ενδιαφέρουν το Πάσχα η σύσταση τους δεν εμφανίζει τρομερές αλλαγές. Οπότε επίλεξε το αγαπημένο σου και  το πρωί της Κυριακής, κατανάλωσε 1 φέτα τσουρέκι ή 2-3 κουλουράκια μαζί με το γάλα ή τον καφέ σου!

 

  • Στο πασχαλινό τραπέζι πήγαινε με αυτοπεποίθηση και με την σκέψη πως ούτε θα στερηθείς ούτε θα υπερβάλλεις! Το αρνί, κατσίκι και τα διάφορα συνοδευτικά κρέατος (κοκορέτσι, φρυγαδέλια κτλ) είναι πλούσια σε λιπαρά και πουρίνες (από τις πουρίνες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος που προκαλεί την ουρική αρθρίτιδα). Απόλαυσε τα με σύνεση! Στο δίλημμα αρνί ή κατσίκι, θα σου πούμε πως το κατσίκι υπερτερεί λόγω χαμηλότερων συνολικών λιπαρών και κορεσμένων και θερμίδων, αλλά το πιο σημαντικό είναι να διαλέξεις αυτό που πραγματικά αγαπάς και να το καταναλώσεις στην μερίδα που σου αναλογεί!

 

  • Ξεκίνησε το πασχαλινό γεύμα σου πρώτα με σαλάτα. Αυτό θα σε βοηθήσει κυρίως να τιθασεύσεις την ορμή για τη ζωική πρωτεΐνη και να χορτάσεις πιο εύκολα. Παράλληλα, οι σαλάτες είναι εξαιρετικές πηγές διαιτητικών ινών συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα καλίου, ενός ηλεκτρολύτη που εξισορροπεί την μεγάλη πρόσληψη του ανταγωνιστή νατρίου που βρίσκεται στο κρέας. Μην ξεχνάς επίσης ότι τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης!

 

  • Μη διστάσεις να φας κάποια πίτα, πατάτες ή ψωμί μαζί με το κρέας. Αυτό θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου, από άποψης μακροθρεπτικών συστατικών, πιάτου.

 

  • Κατανάλωσε ως 4-5 αυγά τις ημέρες του Πάσχα. Τα αυγά είναι εξαιρετική τροφή αλλά πλούσια σε χοληστερόλη όπως και άλλα τρόφιμα του πασχαλινού τραπεζιού. Αν υπάρχει πρόβλημα με πέτρες στην χολή ή υψηλή χοληστερόλη προτίμησε να μην συνδυαστεί ταυτόχρονα με άλλα τρόφιμα υψηλά σε χοληστερόλη όπως η μαγειρίτσα ή το αρνάκι.

 

  • Πες "ναι" στο κόκκινο κρασί ως συνοδευτικό αντί για μπύρα καθώς περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά.

 

  • Μπορείς να συμπεριλάβεις το γλυκάκι σου αλλά με μέτρο! Απόλαυσε το σε μικρή μερίδα διότι ήδη το πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο! Συνδύασε το ιδανικά με μία βόλτα που θα ενεργοποιήσει το σώμα σου και θα σου δώσει απογευματινή ενέργεια!

 

  • Το βραδινό γεύμα που θα κλείσει την ημέρα του Πάσχα να είναι ελαφρύ πχ μια σαλάτα με αυγά ή γιαούρτι με δημητριακά. Μην ξεχνάς ότι συνήθως και την επόμενη ημέρα το τραπέζι είναι εορταστικό!
Ενδιαφέρον ή απορίες;

Επικοινώνησε μαζί μας

Ακολούθησέ με στο Instagram
ΠΑΝΩ