10 συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

 • Ξεκινήστε το δείπνο σας το Μ. Σάββατο με τη μαγειρίτσα ή με κάποια άλλη σούπα πχ κοτόσουπα. Αποτελεί την επανένταξη στην πλήρη διατροφή. Η σούπα με κρέας αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας για να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του που ίσως στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Μία μερίδα μαγειρίτσας αποδίδει μέχρι και 560 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη γι αυτό χρειάζεται προσοχή στην μερίδα και τον συνδυασμό με άλλα τρόφιμα του τραπεζιού. Αν δεν αγαπάτε την μαγειρίτσα και δεν θέλετε κρέας, δοκιμάστε μια άλλη εναλλακτική όπως τα μανιτάρια φρικασέ!

 

 • Τσουρέκι ή κουλουράκια;
  Θρεπτικά συστατικά 100γρ τσουρέκι 100γρ κουλουράκια
  Ενέργεια 386 374
  Λιπαρά 12,4 7,7
  Χοληστερόλη 101 99
  Όπως βλέπετε στον παραπάνω πίνακα σε βασικά συστατικά που μας ενδιαφέρουν το Πάσχα η σύσταση τους δεν εμφανίζει τρομερές αλλαγές. Οπότε επιλέξτε το αγαπημένο σας και το πρωί της Κυριακής, καταναλώστε 1 φέτα τσουρέκι ή 2-3 κουλουράκια μαζί με το γάλα ή τον καφέ σας!

 

 • Στο πασχαλινό τραπέζι συμπεριφερθείτε διατροφικά με μέτρο. Το αρνί, κατσίκι και τα διάφορα συνοδευτικά κρέατος (κοκορέτσι, φρυγαδέλια κτλ) είναι πλούσια σε λιπαρά και πουρίνες (από τις πουρίνες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος που προκαλεί την ουρική αρθρίτιδα). Σεβαστείτε λοιπόν το σώμα σας και απολαύστε τα με σύνεση!

 

 • Ξεκινήστε το πασχαλινό γεύμα σας πρώτα με σαλάτα. Αυτό θα σας βοηθήσει κυρίως να τιθασεύσετε την ορμή σας για τη ζωική πρωτεΐνη και να χορτάστε πιο εύκολα. Παράλληλα, οι σαλάτες είναι εξαιρετικές πηγές διαιτητικών ινών συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα καλίου, ενός ηλεκτρολύτη που εξισορροπεί την μεγάλη πρόσληψη του ανταγωνιστή νατρίου που βρίσκεται στο κρέας. Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης!

 

 • Μη διστάσετε να φάτε ρύζι, πατάτες ή ψωμί μαζί με το κρέας. Αυτό θα σας χορτάσει και συνεπώς θα μειώσει τις πιθανότητες να υπερκαταναλώσετε φαγητό ενώ παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου, από άποψης μακροθρεπτικών συστατικών, πιάτου.

 

 • Προτιμήστε κατσίκι από το αρνί και πατάτες φούρνου από πατάτες τηγανιτές.

 

 • Καταναλώστε ως 3-4 αυγά τις ημέρες του Πάσχα. Τα αυγά είναι εξαιρετική τροφή αλλά πλούσια σε χοληστερόλη όπως και άλλα τρόφιμα του πασχαλινού τραπεζιού. Αν υπάρχει πρόβλημα με πέτρες στην χολή ή υψηλή χοληστερόλη προτιμήστε να μην συνδυαστεί ταυτόχρονα με άλλα τρόφιμα υψηλά σε χοληστερόλη όπως η μαγειρίτσα ή το αρνάκι.

 

 • Προτιμήστε το κόκκινο κρασί ως συνοδευτικό αντί για μπύρα καθώς περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά.

 

 • Συμπεριλάβετε το γλυκάκι σας αλλά με μέτρο! Απολαύστε το!

 

 • Το βραδυνό γεύμα που θα κλείσει την πλούσια ημέρα του Πάσχα να είναι ελαφρύ πχ μια σαλάτα με αυγά ή γιαούρτι με δημητριακά. Μην ξεχνάτε ότι συνήθως και την επόμενη ημέρα το τραπέζι είναι εορταστικό!
Ενδιαφέρον ή απορίες;

Επικοινώνησε μαζί μας

Ακολούθησέ με στο Instagram
ΠΑΝΩ