Διατροφή στις διακοπές

Καταρχάς, την περίoδο των διακοπών αναφερόμαστε στη διατήρηση του βάρους ή σε μια ήπια αύξηση και σε καμία περίπτωση στην απώλεια βάρους.

Είναι συχνά ανέφικτος και μη ρεαλιστικός στόχος η μείωση του βάρους την περίοδο των διακοπών και χωρίς ουσία.

Το κλειδί αυτό το διάστημα είναι να απολαύσετε τον ελεύθερο χρόνο σας , το μέρος που θα επισκεφθείτε, διάφορες δραστηριότητες και το φαγητό σας βέβαια χωρίς ωστόσο να πέσετε στην παγίδα της υπερβολής.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και διατηρήστε το μέτρο!

Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα!

Αποτελεί πειρασμό να παραλείπετε ένα γεύμα από αμέλεια ή για να επισκεφτείτε έναν προορισμό. Όταν όμως παραλείπετε ένα γεύμα είναι πιθανό να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες στο επόμενο γεύμα σας για ... ισοφάρισμα! Επίσης με δύο μεγάλα γεύματα και με πολλές ώρες χωρίς φαγητό, δεν διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα σνακ μπορεί να είναι σάντουιτς, φυσικοί χυμοί, κριτσίνια, φρέσκα φρούτα, μπάρες, ξηροί καρποί, smoothies.

Στο εστιατόριο ή στην ταβέρνα φτιάξτε την μερίδα σας! 

Επιλέξτε τα κυρίως πιάτα (με ισορροπία σε αυτό που σας αρέσει και σε αυτό που θα σας ωφελήσει) και ό,τι θελήσετε να δοκιμάσετε βάλτε το στο πιάτο σας. Αν τσιμπολογάτε από διάφορα πιάτα, πιθανότατα να χάσετε τον έλεγχο στην ποσότητα. 

Απολαύστε το φαγητό σας αργά και σταματήστε όταν έχετε χορτάσει!

Προσπαθήστε να τρώτε αργά και σταθερά. Έτσι αποφεύγετε τον κίνδυνο αεροφαγίας, αλλά και απολαμβάνετε περισσότερο ότι υπάρχει στο πιάτο σας! Επίσης, με τον αργό ρυθμό δίνετε την ευκαιρία στο στομάχι σας να περάσει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο. Εξίσου σημαντικό είναι να σταματήσετε το φαγητό όταν νιώθετε σχετικά ικανοποιημένοι. Η παραπάνω ποσότητα φαγητού δε προσφέρει παραπάνω ευχαρίστηση, αντιθέτως "δωρίζει" μια δύσκολη πέψη και αισθημάτα ενοχής.

Για γλυκό ... επιλέξτε!

Σίγουρα ένα πλούσιο  παγωτό με σιρόπι σοκολάτας, ξηρούς καρπούς, σαντιγύ αποτελεί έναν πειρασμό. Επιλέξτε το κάποια φορά. Το μυστικό είναι στην προηγούμενη πρόταση. Να γίνει κάποια φορά. Τις υπόλοιπες φορές στην έξοδο επιλέξτε φυσικούς χυμούς, κρύο τσάι, ανθρακούχο νερό. Από γλυκά τις άλλες μέρες μπορείτε να απολαύσετε μία γρανίτα ή ένα μικρότερο παγωτό αλλά όχι σε συνδυασμό με ένα "πλούσιο" γεύμα και πάντα σε ισορροπία με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε. 

Κινηθείτε και χαλαρώστε!

Οι διακοπές δίνουν όλες τις απαραίτητες αφορμές για να περπατήσετε, να τρέξετε, να κολυμπήσετε, να χορέψετε, να διασκεδάσετε, να κινηθείτε! Επίσης αποτελούν το ιδανικό διάστημα για ξεκούραση, χαλάρωση και ανανέωση. Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαρία. Θα τονωθείτε σωματικά και ψυχικά.

Θυμηθείτε ότι οι διακοπές αποτελούν "διάλειμμα" και είναι φυσιολογικό να συμπεριφερθείτε με λίγη "χαλαρότητα" στο φαγητό σας. Απολαύστε το φαγητό σας και επιστρέσφοντας ξαναβείσκετε τους ρυθμούς σας!

 

Ενδιαφέρον ή απορίες;

Επικοινώνησε μαζί μας

Ακολούθησέ με στο Instagram
ΠΑΝΩ