Φυτικές ίνες και καρκίνος του μαστού

Έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβααντ υποδεικνύει πως η κατανάλωση φυτικών ινών από νεαρές γυναίκες (και ειδικά φρούτων και λαχανικών) μειώνει την επίπτωση καρκίνου του μαστού.Συγκεκριμένα όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση φυτικών ινών τόση μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές μελέτησαν 90.534 γυναίκες που είχαν συμμετάσχει στην Nurse's Health Study II.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε 12-19% χαμηλότερος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου όταν η πρόσληψη των φυτικών ινών σε νεαρή ηλικία ήταν υψηλή. Επίσης για κάθε  επιπλέον 10γρ φυτικών ινών καθημερινά (που αντιστοιχεί για παράδειγμα σε ένα μήλο και 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης) ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 13%. Ο πιθανός μηχανισμός είναι ότι η πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα.