Ξεκινάω δίαιτα, θα πεινάσω;

H ειλικρινής, αφοπλιστική και άμεση απάντηση μου σε αυτό το ερώτημα είναι: "Η πείνα είναι κάτι φυσιολογικό. Σε καμία διατροφή δεν πρέπει να υποφέρετε από την πείνα αλλά είναι και αφύσικο να μην πεινάσετε ποτέ."

Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι σε καταστάσεις συνεχούς ταλαιπωρίας, ούτε σε ακραία λιμοκτονία. Αναφέρομαι στο ήπιο σήμα που δίνει το στομάχι μας όταν έχει ανάγκη για τροφή.

Όσο παρηγορητικό κι αν ακούγεται το "Δεν θα πεινάσεις ποτέ" δεν είναι ρεαλιστικό, αληθές και ούτε επιθυμητό. Ένα σώμα είναι σχεδιασμένο να πεινάει. Ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα και οδηγείται στο να καλύψει στην συνέχεια τις ανάγκες του οργανισμού με τροφή.

Η πείνα είναι μια φυσιολογική λειτουργία. Όπως για παράδειγμα κάποιος νυστάζει και στη συνέχεια οδηγείται για ύπνο. Όταν κάποιος διψάει και στην συνέχεια πίνει νερό.

Αναρωτηθείτε: Προβληματίζεστε έντομα όταν νυστάζετε; Ή είναι ένα σήμα ότι σας λείπει ύπνος και προσπαθείτε να αναπληρώσετε με το να κοιμηθείτε το συντομότερο δυνατό;Η πείνα λοιπόν σε αυτά τα πλαίσια, είναι καλοδεχούμενη και σηματοδοτεί την υγιή λειτουργία του οργανισμού μας.

Όταν επιτρέπουμε στο σώμα μας να πεινάσει λίγο, δεν το ταλαιπωρούμε. Αντίθετα, του επιτρέπουμε να λειτουργήσει υπό φυσιολογικές συνθήκες. Του δίνουμε αυτή την ελευθερία.

Έτσι λοιπον, χωρίς πανικό, με την πρώτη φορά που "ακούτε" το στομάχι σας ότι έχει ανάγκη για τροφή (πείνα) έχετε τον χρόνο να προετοιμάσετε το γεύμα σας.

Το "κλειδί" σε αυτό είναι να μην παρασυρθείτε από την καθημερινότητα και αγνοήσετε τα πρώιμα σημάδια πείνας, γιατί σε δεύτερο χρόνο αν η πείνα γιγαντωθεί εκτός από το δυσάρεστο συναίσθημα που νιώθετε, μπορεί να χαθεί και η αίσθηση του μέτρου στην κάλυψη της.

Άρα, μείνετε ψύχραιμοι και "αφουγκραστείτε" τα μηνύματα που στέλνει το σώμα σας. Ελάτε σε ειρήνη με το στομάχι σας. Μην ανησυχείτε για την πείνα, να ανησυχείτε αν δεν "ακούτε" το σώμα σας και τις ανάγκες σας γιατί εκεί είναι η βάση της υγιούς σχέσης με το φαγητό.

Και βέβαια, ο ρόλος του διαιτολόγου είναι να σας εκπαιδεύσει να ακούτε αυτά τα μηνύματα, να αγαπήσετε και να σεβαστείτε το σώμα σας.

Ενδιαφέρον ή απορίες;

Επικοινώνησε μαζί μας

Ακολούθησέ με στο Instagram
ΠΑΝΩ