Ποια τρόφιμα πρέπει να πλένουμε και ποια όχι;

Το να πλένεται η τροφή σε τρεχούμενο νερό αποτελεί ένα μέτρο προφύλαξης από τροφικές δηλητηριάσεις και έναν τρόπο προστασίας από ενδεχόμενα χημικά υπόλοιπα όπως φυτοφάρμακα. Ωστόσο, ενώ κάποιες τροφές επιβάλλεται να πλένονται, κάποιες άλλες απαγορεύεται. Συμβουλευτείτε τις παρακάτω οδηγίες:

ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΛΕΝΟΝΤΑΙ:

Φρούτα και λαχανικά με φλούδα που τρώγεται

Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρόκειται να φαγωθούν με τη φλούδα χρειάζονται πλύσιμο αμέσως πριν την κατανάλωση είτε πρόκειται για συμβατικά είτε για βιολογικά. Αποφύγετε ωστόσο την χρήση σαπουνιού γιατί η πορώδης επιφάνειά τους μπορεί να απορροφήσει μέρος του σαπουνιού όσο καλά και να ξεπλυθούν. Μπορείτε να έχετε ένα σφουγγαράκι ειδικά για το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών, το οποίο θα αντικαταστείτε συχνά.

Φρούτα και λαχανικά με φλούδα που δεν τρώγεται

Σε αυτήν την κατηγορία ο λόγος πλυσίματος αφορά την επιμόλυνση καθώς το τρόφιμο τρώγεται ή καθαρίζεται. Ιδανικά λοιπόν όσο και να σας ακούγεται περίεργο, τρόφιμα όπως η μπανάνα, το αβοκάντο, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ κτλ πρέπει να πλένονται...!

Κονσέρβες τροφίμων

Για τον ίδιο λόγο όπως παραπάνω οι κονσέρβες ιδανικά πρέπει να πλένονται πριν ανοιχθούν. Σκεφτείτε την διαδρομή τους μέχρι τον πάγκο της κουζίνας. 

ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΕΝΟΝΤΑΙ:

Κρέας και παράγωγα αυτού

Παρά την κοινή πεποίθηση, το κρέας και τα πουλερικά δεν πρέπει να πλένονται. Οι συνθήκες αγοράς τους πλέον διαφέρουν με παλαιότερα και τα κρεοπωλεία τηρούν ή τουλάχιστον πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής , οπότε το κομμάτι κρέας που φτάνει στο πιάτο μας δεν έχει ανάγκη απομάκρυνσης χώματος/ τριχών κτλ άρα και μηδαμινή ανάγκη πλυσίματος. Συγκεκριμένα, μπορεί το πλύσιμο μπορεί να είναι επιβαρυντικό καθώς μπορεί να επιμολυνθούν οι χώροι τριγύρω του νεροχύτη. Αν το κρέας/ κοτόπουλο μαγειρευτεί σε σωστή θερμοκρασία δεν υπάρχει κίνδυνος από παθογόνους μικροοργανισμούς. Συγκεκριμένα για το κοτόπουλο σε πρόσφατη έρευνα το πλύσιμό του είναι μια λανθασμένη πρακτική σε 47% του πληθυσμού. Δείτε και εδώ.

Ψάρια

Όπως και παραπάνω, το πλύσιμο των ψαριών δεν προσφέρει κάτι, δεν "καθαρίζει" το ψάρι αλλά αυξάνει το κίνδυνο επιμόλυνσης των γύρω περιοχών. 

Αυγά

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τα αυγά είναι τα βακτήρια όπως η σαλμονέλλα. Η σαλμονέλλα μπορεί να βρεθεί στο εξωτερικό κέλυφος των αυγών αν αυτά έχουν υπολέιμματα κοπράνων (ορατά ή μη). Με το πλύσιμο των αυγών καταστρέφεται ο φραγμός προστασίας του κελύφους (φυσικός ή τεχνητός) με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανή η εισχώρηση σαλμονέλλας στο εσωτερικού του αυγού. 

Σε κάθε περίπτωση η σωστή διαχείριση τροφής προυποθέτει την τήρηση των προσωπικών κανόνων υγιεινής (επιμελές πλύσιμο χεριών κτλ) και των κανόνων υγιεινής του περιβάλλοντος χώρου (καθάρισμα σκευών, διαφορετικές επιφάνειες κοπής κτλ)

Πηγές:

https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/safe-food-handling/washing-food-does-it-promote-food-safety/washing-food

https://www.eatright.org/homefoodsafety/four-steps/wash/should-you-wash-all-food

https://www.fsai.ie/faq/egg_washing.html

Ενδιαφέρον ή απορίες;

Επικοινώνησε μαζί μας

Ακολούθησέ με στο Instagram
ΠΑΝΩ