Τα ψάρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Η ωφέλεια από την κατανάλωση τους έγκειται στο περιεχόμενο τους σε ω3 λιπαρά οξέα, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α και D. Είναι από τα λίγα τρόφιμα που η περιεκτικότητα σε λίπος είναι ανάλογη της διατροφικής τους αξίας.
Η κατανάλωση ψαριού συνδέεται μεταξύ άλλων με βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αντιμετώπιση της υπέρτασης και πρόληψη οστεοπόρωσης ειδικά αν αναφερόμαστε σε μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κοκκαλάκια τους.
Η επιλογή του φρέσκου ψαριού ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες:
- Να υπάρχει νεκρική ακαμψία. Η νεκρική ακαμψία ξεκινά 15 λεπτά μετά την αλίευση και διαρκεί περίπου 15 ώρες. Σε αυτό το στάδιο η σάρκα του ψαριού είναι σκληρή και συμπαγής και αν πιέσετε με τα δάχτυλα σας δεν διατηρεί το αποτύπωμα αλλά επανέρχεται αμέσως.
- Τα βράγχια να έχουν ζωηρό κόκκινο ή ροζ χρώμα, να είναι υγρά και χωρίς βλέννες.
- Το δέρμα να είναι γυαλιστερό, τεταμένο με ζωντανό χρώμα και χωρίς πτυχές.
- Τα μάτια να είναι υγρά, λαμπερά χωρίς κηλίδες αίματος.
- Η οσμή του ψαριού να είναι ανύπαρκτη (για πολύ φρέσκα ψάρια) ή ευχάριστη.
- Τα λέπια και τα πτερύγια να είναι ισχυρά κολλημένα στο σώμα του ψαριού.
- Η κοιλιά να είναι συμμετρική προς το υπόλοιπο σώμα και όχι φουσκωμένη.
Και τέλος η επιλογή ψαριών καλό θα είναι να σέβεται τον κύκλο αναπαραγωγής τους. Αποφύγετε να επιλέξετε γόνους ψαριών αλλά ενήλικα ψάρια (μη απειλούμενα) και όχι στην περίοδο αναπαραγωγής τους. Θα είναι εξίσου νόστιμα!