Τσάι μάτσα (matcha tea).

Οι ευεργετικές δράσεις έχουν μελετηθεί κυρίως για το πράσινο τσάι και υπάρχει η υπόθεση ότι και το τσάι μάτσα ουσιαστικά διατηρεί τις ίδιες ιδιότητες ή και ακόμη πιο ενισχυμένες γιατί πρόκειται για ολόκληρο το φύλλο του φυτού.
 
Έχει αυξημένη αντιοξειδωτικη ικανότητα
 
Σε μελέτες που συνέκριναν το ποσοστό κατεχινών φάνηκε ότι το τσάι μάτσα περιέχει από 3 φορές ως 137 φορές περισσότερες κατεχίνες από άλλες ποικιλίες πράσινου τσαγιού. Οι κατεχίνες εχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν να εξουδετερωθούν οι ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και προκαλούν χρόνιες ασθένειες
 
Σε ελεγχόμενες ποσότητες προστατευει το ήπαρ
 

Η υγεία του ήπατος είναι πρωταρχικής σημασίας καθώς πρόκειται για το όργανο που ρυθμιζει αντιδράσεις του μεταβολισμού  και επιτελεί πολλές λειτουργίες του οργανισμού (μεταξύ άλλων την αποθήκευση γλυκογόνου, καταστροφή ερυθροκυττάρων, σύνθεση των πρωτεϊνών του πλάσματος, παραγωγή ορμονών και απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το σώμα, είτε είναι εξωγενείς είτε είναι παράγωγα του μεταβολισμού)

Ένας αριθμός μελετών δείχνει θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και των ηπατικών ενζύμων.

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή σε άτομα που έχουν ηπατικά προβλήματα γιατί η υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή η λήψη συμπληρώματος μπορεί να έχει βλαπτικά αποτελέσματα.

Ενεργοποιεί το μυαλό

Από μικρές μελέτες φαίνεται πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με την ενίσχυση της μνήμης και της προσοχής. Επίσης η περιεκτικότητα σε καφείνη και σε ένα αμινοξύ την θειανίνη προάγει την εγκεφαλική λειτουργιά και τον χρόνο αντίδρασης σε ερεθίσματα.

Ισως έχει αντικαρκινικη δράση

Οι κατεχίνες του τσαγιού φαίνεται σε μελέτες στο εργαστήριο και σε ζωά να σταματούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Περισσότερες έρευνες ωστόσο χρειάζονται πριν καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα.

Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Το πράσινο τσάι σχετίζεται με μείωση της ολικής χοληστερόλης, της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Μελέτες παρατήρησης δείχνουν επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικά.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Η ενίσχυση της απώλειας βάρους γίνεται μέσω αύξησης του μεταβολισμού (λογω θερμογένεσης) και της ενίσχυσης της καύσης λίπους (κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς) σε συνδυασμό βέβαια πάντα με διατροφή και άσκηση.

Πως να το καταναλώσετε:

Προσθέστε σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό (250ml) μισό ή 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μάτσα και αναδεύστε. Αν επιθυμείτε πιο συγκεντρωμένη μορφή μειώστε την ποσότητα του νερού. Καταναλώστε 1 ποτήρι καθημερινά ή συχνά μες την εβδομάδα.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Το τσάι μάτσα μπορεί να περιέχει βαρέα μεταλλα (όπως μόλυβδο) λόγω του τρόπου συλλογής των φύλλων τσαγιού για την παρασκευή του.
 
Επίσης εάν κάποιος καταναλώσει μεγάλη ποσότητα τσαγιού μάτσα ουσιαστικά λαμβάνει μεγάλη ποσότητα καφείνης και κατεχινών και ίσως επηρεαστεί η λειτουργία ήπατος, νεφρών, καρδιακού ρυθμού, η γαστρεντερική ισορροπία και η απορρόφηση σιδήρου.
 
 
Πηγές
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%89%CF%80%CE%B1%CF%81
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7711535/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21715508/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19074207/
https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea#3.-Boosts-brain-function
https://www.medicalnewstoday.com/articles/305289#benefits
Ενδιαφέρον ή απορίες;

Επικοινώνησε μαζί μας

Ακολούθησέ με στο Instagram
ΠΑΝΩ