Ρύθμιση δόσης ινσουλίνης
- από το περιεχόμενο των τροφών κυρίως σε υδατάνθρακες (δευτερευόντως σε πρωτεΐνη και λιπαρά)
- από την τιμή σακχάρου πριν το γεύμα για υπολογισμό της «δόσης διόρθωσης».
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουμε από τον θεράποντα ιατρό:
- τη δόση ινσουλίνης που απαιτείται για κάθε 15γρ. υδατανθράκων (1 ισοδυνάμου υδατανθράκων) και
- την ευαισθησία του ατόμου στην ινσουλίνη (δηλαδή πόσο μας κατεβάζει το σάκχαρο 1 μονάδα ινσουλίνης) για να κάνουμε την «διόρθωση».
Πρακτικός υπολογισμός δόσης ινσουλίνης πριν το γεύμα
Ας υποθέσουμε ότι για κάθε ισοδύναμο υδατανθράκων (15γρ. υδατανθράκων) χρειαζόμαστε 1 μονάδα ινσουλίνης
(η πληροφορία δίνεται από τον θεράποντα ιατρό μετά από τήρηση ημερολογίου καταγραφής τροφίμων, δόσεων ινσουλίνης, τιμών γλυκόζης)
Για το γεύμα χρειαζόμαστε 2 μονάδες ινσουλίνης + την διόρθωση
Σε αυτό το γεύμα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες είναι το ρύζι (3 ισοδύναμα υδατανθράκων) και η σαλάτα επειδή είναι σε μεγάλη ποσότητα (1 ισοδύναμο υδατανθράκων)
Αν η ποσότητα πρωτεΐνης είναι μεγάλη ή το γεύμα είναι πολύ λιπαρό, τότε προσθέτουμε στους υπολογισμούς μας άλλο ένα ισοδύναμο υδατανθράκων.