Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Εκτιμάται ότι το 85% των γυναικών θα εμφανίσουν 1 τουλάχιστον σύμπτωμα στον μηνιαίο κύκλο τους. Πολλές από αυτές τις γυναίκες ωστόσο δεν θα χρειαστούν κάποια αγωγή για τα συμπτώματα τους.
Κάποια συχνά συμπτώματα του προεμμηνορροικού συνδρόμου είναι: ανησυχία, ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη, ημικρανίες, κούραση, κατακράτηση υγρών, διαταραχή ύπνου, αλλαγή στην σεξουαλική διάθεση, κοιλιακές / εντερικές ενοχλήσεις, αύξηση όρεξης, προτίμηση σε γλυκά και σε τροφές με υδατάνθρακες.
Το τελευταίο σύμπτωμα ίσως είναι μια προσπάθεια του οργανισμού για αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με το αίσθημα ηρεμίας, χαλάρωσης, ευχαρίστησης) μέσω του αμινοξέος τρυπτοφάνη που είναι πρόδρομη ουσία της σεροτονίνης και βρίσκεται σε τροφές με υδατάνθρακες. Χρειάζεται ωστόσο να γίνει ένας διαχωρισμός στην πηγή υδατανθράκων. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (ζάχαρη, γλυκά, μπισκότα κτλ) αυξάνουν άμεσα το σάκχαρο αίματος και την παραγωγή ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κατακράτηση υγρών και αποβολή μαγνησίου (συστατικού σημαντικού για την διαχείριση του ΠΕΣ).
Καποιες διατροφικές συνήθειες φαίνεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση του. Συγκεκριμένα η φτωχή διατροφή σε θρεπτικά συστατικά , η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, το αλκοόλ, η υπερκατανάλωση αλατιού και καφείνης φαίνεται να εντείνουν τα συμπτώματα.
Ουσίες που φαίνεται να ωφελούν:
-
Ασβέστιο (γάλα, γιαούρτι, σκούρα πράσινα λαχανικά, αμύγδαλα). Με δόση 1200mg την ημέρα τα συμπτώματα του ΠΕΣ (ειδικά οι αλλαγές στην διάθεση, η ευερεθιστότητα ) φαίνεται να μειώνονται. Θετική εξέλιξη έχει και ο συνδυασμός με 400IU βιταμίνη D (λιπαρά ψάρια, συκώτι, αυγά). Η επαρκή πρόσληψη από τα τρόφιμα ή και συμπληρωματικά συνίσταται.
-
Βιταμίνες συμπλέγματος B. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 φάνηκε πως η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη από τις τροφές μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του ΠΕΣ κατά 35%. Η ίδια επίδραση δεν φάνηκε ισχυρή μέσω συμπληρωμάτων άρα είναι σημαντική η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θειαμίνη (χοιρινό, συκώτι, φασόλια, φακές, βρώμη, ηλιόσποροι, μακαντέμια, δημητριακά ολικής) και ριβοφλαβίνη (κοτόπουλο, ψάρι, αυγά)
-
Ψευδάργυρος (ψάρια, κρεάς, θαλασσινά, σύκα, μανιτάρια, δημητριακά ολικής άλεσης)
-
Μαγνήσιο (πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, σύκα, κακάο, τσάι, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια)
-
Βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, ηλιόσποροι, γαρίδες, αβοκάντο, αμ'υγδαλα, καρύδια)
-
ω3 λιπαρά οξέα (ψάρια, θαλασσινά, λιναρόσπορος, σογιέλαιο)
-
Σύνθετοι υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, παξιμάδια, μακαρόνια ολικής άλεσης
Ουσίες που φαίνεται να επιβαρύνουν:
- Αλάτι
- Ζάχαρη
- Καφεΐνη
- Αλκοόλ
- Ζωικό λίπος (γαλακτοκομικά, κρέας, βούτυρο, σως)
Πηγές:
Rapkin A. A review of treatment of premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder. Psychoneuroendocrinology. 2003;28(Suppl 3):39-53.
https://www.todaysdietitian.com/newarchives/0316p50.shtml