Παχυσαρκία και obesity stigma
"Παχυσαρκία"...
Ένας όρος που ακούγεται πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό. Συνήθως συνοδεύεται από εκφράσεις όπως "κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, διαβήτη", "παγκόσμια επιδημία", "μεγάλο διατροφικό πρόβλημα", "υπερβολική συσσώρευση λίπους" κ.α
Όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια. Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον νόσος και το υπερβάλλον βάρος σχετίζεται με επιπλοκές όπως διαβήτης, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνος. Το ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων αυξάνεται σε αναπτυγμένες, σε αναπτυσσόμενες χώρες και βεβαία και στην Ελλάδα και μεταξύ του παιδικού πληθυσμού.
Όμως!
Όλη αυτή η δικαιολογημένη προσοχή σε ένα πρόβλημα υγειας που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, έχει δημιουργήσει έναν κύκλο υπερπληροφόρησης, παραπληροφόρησης, ενοχών και συχνά πανικού:
- Δημιουργείται αρκετές φορές η αίσθηση ότι η παχυσαρκία είναι ένα αξεπέραστο πρόβλημα ή αποτέλεσμα προσωπικής "επιλογής" ενώ δεν είναι.
- Τα άτομα με παραπάνω βάρος φορτώνονται με ετικέτες και στιγματίζονται, όπως δεν γίνεται με άλλες νόσους.
- Τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται σε απαγορευμένα και μη
- Εμφανίζονται διάφορες δίαιτες και σκευάσματα που υπόσχονται την ποθητή "άμεση - εύκολη - γρήγορη απώλεια βάρους"
- Εμφανίζονται διάφοροι μη ειδικοί που προτείνουν ανορθόδοξα σχήματα στοχεύοντας στην λαχτάρα των ατόμων για αλλαγή.
Το υπερβάλλον βάρος όντως αποτελεί ένα ζήτημα υγείας που δεν πρέπει να παραβλεφθεί γιατί υπάρχουν συνέπειες, όχι μόνο ιατρικές, αλλά και ψυχολογικές, κοινωνικές, οικονομικές.
Ωστόσο, είναι μία σύνθετη κατάσταση που απαιτεί αντιμετώπιση σε πολλά επίπεδα και συνεργασία πολλών ειδικοτήτων.
Απαραίτητη προυπόθεση είναι ο προσανατολισμός του ατόμου να μην είναι μόνο η απώλεια βάρους αλλά και ο έλεγχος υγείας (πχ ορμονικό προφίλ) και η διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο.
Το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό, με ιδιαίτερες συνήθειες και συνθήκες ζωής , με ιδιαίτερες ανάγκες γι αυτό και δεν υπάρχει ένα απαράβατο σχήμα που να εφαρμόζεται από όλους.
Αυτό που υπάρχει όμως είναι οι συστάσεις για την διατροφή και την υγεία, από έγκυρους οργανισμούς, τις οποίες καλείται ο καθένας να "παντρέψει" με την καθημερινότητά του για να μειώσει το υπερβάλλον βάρος και λίπος -αν υπάρχει- αλλά και για να εξασφαλίσει μια υγιή διατροφική συμπεριφορά. Να απολαμβάνει την διατροφή του καινα χαίρεται το σώμα του χωρίς ενοχές.
Όλα αυτά μαζί με κάποιον πτυχιούχο διαιτολόγο- διατροφολόγο ο οποίος σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες, αν αυτό είναι αναγκαίο, θα καταρτίσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Από το 2014 πλέον έχει οριστεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για τους διαιτολόγους-διατροφολόγους. Δείτε εδώ.
Οπότε μην χάνεται την ελπίδα σας, αλλά εμπιστευτείτε τα κατάλληλα άτομα που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε ένα υγιές σώμα και υγιείς διατροφικές συνήθειες!