Ορθή κατανάλωση αλκοόλ και υπολογισμός θερμίδων - μερίδας

Έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ένα ποτήρι την ημέρα αν είστε γυναίκα και ένα με δύο ποτήρια αν είστε άνδρας) σχετίζεται με την καλή διατήρηση της υγείας. Με την πάροδο των χρόνων έχει παρατηρηθεί σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που καταναλώνει μέτριες μερίδες αλκοόλ να παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, εμφάνιση διαβήτη και οστεοπόρωσης σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καθόλου ή ελάχιστα. 
 
Μια τέτοια παρατήρηση κατά πόσο είναι άραγε αληθής; Θα έπρεπε για να ισχύουν όλα τα παραπάνω οι μέτριοι πότες να τρώνε υγιεινά, να ασκούνται αρκετά και να ελέγχουν το άγχος τους. Στους ανθρώπους που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ, παρατηρείται ότι το αποφεύγουν για λόγους υγείας είτε πάσχουν από μία ασθένεια, είτε η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν δεν τους το επιτρέπει.
Με βάση τα παραπάνω δημιουργείται η εντύπωση ότι οι μέτριοι καταναλωτές δείχνουν συγκριτικά πιο υγιείς. 
 
Από τη μία έχουμε έρευνες να μιλούν για την προστατευτική δράση του αλκοόλ και από την άλλη μελέτες που το υποδεικνύουν σαν τον κύριο παράγοντα εμφάνισης ασθενειών. 
 
Η προσέγγιση για να οριστεί ποια είναι η ασφαλής μερίδα αλκοόλ είναι αμιγώς εξατομικευμένη. Η αξιολόγηση ξεκινά με την ερώτηση αν η μέτρια κατανάλωση είναι συνετή για εσάς. Αν δεν πίνετε καθόλου αλκοόλ μη το ξεκινήσετε με την ελπίδα ότι θα βοηθήσετε την υγεία σας. Υιοθετείστε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής, ασκηθείτε τακτικά και μην καπνίζετε.
 
Αν πίνετε αλκοόλ ορίστε σε συνεργασία με την διαιτολόγο σας και την γιατρό σας το υγιές για εσάς πλαίσιο.
 
Πως ορίζεται μια μερίδα ποτού;
 
Μια μερίδα ποτού ορίζεται οποιοδήποτε ποτό περιέχει 14 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης (ή 0.6 fluid ounces). Στην παρακάτω φωτογραφία παρόλο που τα ποτά είναι διαφορετικά σε είδος και μέγεθος όλα περιέχουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ και θεωρούνται ως μία μερίδα ποτού.
 
 
              
 
 
Η παραπάνω φωτογραφία είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για σύγκριση των ποτών. Με έκπληξη κανείς παρατηρεί πολλές ελαφριές μπύρες έχουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ με τις κανονικές. Οι ετικέτες παρέχουν στους καταναλωτές αρκετές πληροφορίες για την περιεκτικότητα αλκοόλ και θερμίδων όμως υπάρχουν και κάποια ποτά όπως τα κοκτέιλ που είναι δύσκολο να το υπολογίσει κανείς μόνος του. 
 
Ένας ενδεικτικός οδηγός του σημαίνει μία μερίδα ποτού σε ml:
  • 1 ποτήρι μπύρας = 350 ml
  • 1 ποτηράκι κρασί = 150 ml
  • 1 δόση ουίσκι = 45 ml
  • 1 ποτηράκι λικέρ = 70 ml

 

Δείτε παρακάτω πως να κάνετε υπολογισμούς θερμίδων και αλκοόλ! Κάντε πειραματισμούς και στην επόμενη παραγγελία σας θα ξέρετε ακριβώς τι πίνετε!

 
 
 
 
Σημαντική υπενθύμιση! Μην καταναλώνετε παραπάνω από ένα ποτό μέσα σε μία ώρα, το σώμα ενός ενήλικα χρειάζεται δύο ώρες για αποβάλλει τη μια μερίδα ποτού! 
Ενδιαφέρον ή απορίες;

Επικοινωνήστε μαζί μας

  • Διεύθυνση: Χρυσοστόμου Σμύρνης 16, Περιστέρι, 12134

  • Ωράριο: Κατόπιν ραντεβού
  • Τηλ.: 2105722262 - 6947221887
  • Email: margeli@dietitian.gr
ΠΑΝΩ