Μεσογειακή διατροφή
Από την μελέτη των 7 χωρών (ξεκίνησε λίγο πριν το 1960 και διήρκησε 20 χρόνια) που ανέδειξε την μεσογειακή διατροφή και ουσιαστικά τις διατροφικές συνήθειες των Κρητών, φτάνουμε στο 2010 όταν η UNESCO συμπεριλαμβάνει την μεσογειακή διατροφή στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Ωστόσο σήμερα , 2018, βρισκόμαστε στην Ελλάδα, στην "καρδιά" της Μεσογείου κι ενώ κάποιος θα περίμενε να υποστηρίζουμε την μεσογειακή διατροφή με τα πολλαπλά οφέλη της, στην πραγματικότητα διαπιστώνεται ότι η διατροφή μας έχει "δυτικοποιηθεί" με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
- στην μείωση της αθηρωμάτωσης, της υπέρτασης και του καρδιαγγειακού κινδύνου
- στην μείωση της LDL χοληστερόλης
- στην μείωση της καρκινογένεσης γενικά αλλά και ειδικά της εμφάνισης κάποιων τύπου καρκίνου (π.χ καρκίνος παχέος εντέρου, καρκίνος μαστού)
- στην διαχείριση διαβήτη τύπου 2
- στην μείωση της συχνότητας των νόσων Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ
- στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής
- η επίδραση στα λιπίδια του αίματος
- η προστασία από το οξειδωτικό στρές
- η μείωση της φλεγμονής
- οι αντιθρομβωτικές ιδιότητες
- η επίδραση στην ορμονική ρύθμιση και σε αυξητικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο
- η επίδραση στο εντερικό μικροβίωμα
- Η υψηλή καθημερινή φρούτων και λαχανικών
- Η υψηλή κατανάλωση ανεπεξέργαστων υδατανθράκων (ψωμιού, ζυμαρικών, δημητριακών ολικής άλεσης, αναποφλοίωτου ρυζιού) και οσπρίων
- Η συμμετοχή του ελαιολάδου στο καθημερινό τραπέζι.
- Η συμμετοχή των ανάλατων και άψητων ξηρών καρπών ως υγιές σνακ.
- Η προτίμηση ψαριών και πουλερικών από το κόκκινο κρέας, του οποίου η κατανάλωση περιορίζεται στις 3-4 φορές τον μήνα.
- Η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά.
- Η αντικατάσταση του αλατιού με μπαχαρικά.
- Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και περισσότερο του κόκκινου κρασιού.