Κοιλιοκάκη (Δυσανεξία στην γλουτένη)

Η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός εμφανίζει δυσανεξία στην γλουτένη.
 
Η γλουτένη είναι μια πρωτείνη που βρίσκεται στα σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη) και σε όλα τα προιόντα που παράγονται από αυτά.
 
Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης συμπεριλαμβάνουν συχνά γαστρεντερικές ενοχλήσεις (διάρροια, δύσοσμες κενώσεις, ναυτία, εμετό, τυμπανισμό, κοιλιακό πόνο) αλλά και κόπωση, αδυναμία, αναιμία, οστεοπενία λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο.
 
Για την διατροφική διαχείριση της κοιλιοκάκης απαιτείται πλήρης αποφυγή των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη δηλαδή όλων των δημητριακών (πχ σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) πλην του ρυζιού και του καλαμποκιού και των προιόντων τους. Για παράδειγμα αποκλείονται τα συμβατικά ζυμαρικά από σιτάρι, το πλιγούρι, το ψωμί, τα παξιμαδάκια, οι φρυγανιές (εκτός αν αναγράφεται ότι το τρόφιμο είναι ελεύθερο γλουτένης) . Η βρώμη θεωρείται ασφαλής για την πλειοψηφία των ατόμων, χρειάζεται ωστόσο εξατομίκευση στην κατανάλωση της και σίγουρα σωστή επιλογή όσον αγορά στην καθαρότητα της.
 
Ελεύθερη είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, κρέατος, πουλερικών, ψαριών και θαλασσινών, αυγών, λιπαρών, πατάτας, κινόας, φαγόπυρου, ταπιόκας, αμάρανθού, ξηρών καρπών, οσπρίων και γαλακτοκομικών.
 
Σε προιόντα σούπερ μάρκετ ωστόσο είναι σημαντικό να ελέγχεται η ετικέτα τροφίμου για να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχει πηγή γλουτένης πχ τροποιημένο άμυλο από σιτάρι σε γιαούρτι ή δεξτρίνη από σιτάρι και όχι από καλαμπόκι. Καλό είναι για ένα τρόφιμο που δεν είστε σίγουροι να επικοινωνείτε με την εταιρεία παραγωγής.
 
 
 
Ενδιαφέρον ή απορίες;

Επικοινώνησε μαζί μας

Ακολούθησέ με στο Instagram
ΠΑΝΩ