Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Τροφές που ευθύνονται συνήθως:
- Σοκολάτα
- Λίπη
- Μέντα, δυόσμος
- Σκόρδο και κρεμμύδι (ωμά κυρίως)
- Χυμός εσπεριδοειδών
- Αναψυκτικά
- Κόκκινες πικάντικες σάλτσες
- Ντομάτα
- Καφές, τσάι
- Αλκοόλ
- Γάλα (σε περιπτώσεις ευαισθησίας στη λακτόζη)
Τι μπορείτε να κάνετε:
- Περιορίστε τις λιπαρές τροφές και αυξήστε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (ζυμαρικά ολικής άλεσης, βρώμη, καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης) και άπαχων πρωτεϊνών (κοτόπουλο, ψάρια, ψαρονέφρι, μοσχάρι νουά).
- Αποφύγετε την κατανάλωση τηγανιτών τροφών, πικάντικων φαγητών, όξινων τροφών (όπως λεμόνι, πορτοκάλι, ντομάτα) και κάποιων άλλων όπως τα παραπάνω
- Προτιμήστε φρούτα όπως μπανάνα, μήλο, αχλάδι και λαχανικά όπως παντζάρια, καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια.
- Επιλέξτε τροφές υψηλές φυτικές ίνες (όσπρια, φρούτα, λαχανικά) και ανάλατους, ωμούς ξηρούς καρπούς.
- Προσπαθήστε να χάσετε κιλά αν είστε υπέρβαροι και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, υπάρχει πιθανότητα να ασκεί πίεση στο μυϊκό σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα την εντονότερη παλινδρόμηση.
- Μην τρώτε βιαστικά, αποφύγετε την μεγάλη ποσότητα τροφής στα γεύματα σας και την υπερβολική κατανάλωση νερού ανάμεσα στα γεύματα.
- Μην ξαπλώνετε αν δεν περάσουν 2 ώρες από την ώρα που φάγατε.
- Όταν ξαπλώνετε, προτιμήστε την αριστερή μεριά και τοποθετείστε 2 μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σας.
- Αποφύγετε να φοράτε πολύ στενά ρούχα που πιέζουν την κοιλιακή χώρα ειδικά μετά από κάθε γεύμα.
- Αποφύγετε το κάπνισμα.
- Κάνετε μικρά και συχνά γεύματα και όχι 2-3 μεγάλα.
- Τρώτε με ηρεμία και αργά.
- Μασήστε τσίχλα. Παράγει σάλιο και μειώνει την οξύτητα στον οισοφάγο.
- Προσπαθήστε να αθλείστε και να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας.