Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση φυτικών ινών (ειδικά από φρούτα και λαχανικά) τόση μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές μελέτησαν 90.534 γυναίκες που είχαν συμμετάσχει στην Nurse's Health Study II.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε 12-19% χαμηλότερος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου όταν η πρόσληψη των φυτικών ινών σε νεαρή ηλικία ήταν υψηλή. Επίσης για κάθε επιπλέον 10γρ φυτικών ινών καθημερινά (που αντιστοιχεί για παράδειγμα σε ένα μήλο και 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης) ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 13%. Ο πιθανός μηχανισμός είναι ότι η πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα.