Διαβήτης

Τι είναι ο διαβήτης


Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από την διαταραχή είτε της έκκρισης, είτε της δράσης της ινσουλίνης, είτε σε συνδυασμό αυτών των δύο και έχει ως συνέπεια την πρόκληση σχετικής ή απόλυτης έλλειψης ινσουλίνης. 
 
Διαγνωστικά κριτήρια
 
   ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ  ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΑΝΟΧΗ ΔΙΑΒΗΤΗΣ 
Γλυκόζη νηστείας  80 - 100  100-125  >=125
Γλυκόζη 2 ώρες μετά  <140  140-200  >=200


Στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.074.411, αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της επίσημης καταγραφής της ΕΛΣΤΑΤ το 2011. Σε σχέση με το έτος 2020, καταγράφεται αύξηση στον συνολικό αριθμό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη της τάξης του 2%.

Θεαματικά μεγαλύτερη είναι η αύξηση των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης σε σχέση με την περσινή χρονιά με την αύξηση να αγγίζει το 26%, γεγονός που μπορεί να αποτελεί και έναν δείκτη περαιτέρω αύξησης στο άμεσο μέλλον των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2!

Σημαντική είναι επίσης και η αύξηση που καταγράφεται στους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το 2020, η οποία κυμαίνεται περίπου στο 5%, ενώ σε ό,τι αφορά τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 η αύξηση αγγίζει το 2% σε σχέση με το 2020. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στις άλλες κατηγορίες με τον νεογνικό Διαβήτη να παρουσιάζει αύξηση που αγγίζει το 24%, οι άλλοι τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη εμφανίζουν αύξηση 18%, ενώ στις περιπτώσεις ινσουλινοπενίας μετά από ιατρικές πράξεις η αύξηση ξεπερνά το 22%.

 
Διατροφικές συστάσεις (ADA)
  • Οι ημερήσιες θερμίδες θα πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες, ώστε να διατηρείται ένα επιθυμητό σωματικό βάρος. Ωστόσο το 55-60% των ενεργειακών αναγκών θα πρέπει να καλύπτεται κυρίως από μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, δίνοντας προτεραιότητα σε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.


 

  • Η διατροφή ενός διαβητικού θα πρέπει να περιέχει 20 - 30γρ. διαιτητικών ινών. Η κατανάλωση 30 - 40γρ. όπως συστήνουν μερικοί, είναι δύσκολη για τους περισσότερους ασθενείς και μπορεί να συνοδευτεί από μη αποδεκτά γαστρεντερικά συμπτώματα.
  • Όσο αφορά στο συνολικό λίπος θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% ή και λιγότερο των συνολικών θερμίδων. Συστήνεται τα κορεσμένα λίπη να αντιστοιχούν σε <7% της συνολικής ενέργειας, ελάχιστη κατανάλωση trans λιπαρών οξέων και πρόσληψη χοληστερόλης <200mg ημερησίως. Η κατανάλωση ψαριού 2 φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι χρήσιμη για την αύξηση της πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων.
  • Στη συνέχεια η πρόσληψη πρωτεϊνών πρέπει να είναι περίπου 0,8 γρ./κιλό/ημέρα ή 15% των συνολικών θερμίδων.
  • Η πρόσληψη αλατιού πρέπει να ελαχιστοποιείται, καθώς επίσης η πρόσληψη αλκοόλ πρέπει να είναι περιορισμένη (ένα ποτό την ημέρα ή λιγότερο για τις γυναίκες και δύο ποτά ή λιγότερο για τους άντρες). 

 
Πηγές
https://www.eof.gr/c/document_library/get_file?p_l_id=14016&folderId=34730&name=DLFE-2801.pdf
Αρχές Κλινικής Διατροφής, 4η έκδοση
https://glikos-planitis.gr/index.php/2021/11/16/arithmos-pasxonton-apo-sakxarodi-diaviti-stin-ellada-neotera-dedomena-apo-tin-idika-etoys-2021/
 
Ενδιαφέρον ή απορίες;

Επικοινώνησε μαζί μας

Ακολούθησέ με στο Instagram
ΠΑΝΩ