"Παχυσαρκία" - Σημείο των καιρών;

 

"Παχυσαρκία"...

Ένας όρος που ακούγεται πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό και όχι άδικα.  Συνήθως συνοδεύεται από εκφράσεις όπως "κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, διαβήτη", "παγκόσμια επιδημία", "μεγάλο διατροφικό πρόβλημα", "υπερβολική συσσώρευση λίπους" κ.α

Όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια. Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον νόσος και το υπερβάλλον βάρος σχετίζεται  με επιπλοκές όπως διαβήτης, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνος. Το ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων αυξάνεται σε αναπτυγμένες, σε αναπτυσσόμενες χώρες και βεβαία και στην Ελλάδα και μεταξύ του παιδικού πληθυσμού.

Όμως!

Όλη αυτή η δικαιολογημένη προσοχή σε ένα πρόβλημα υγειας που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, έχει δημιουργήσει έναν κύκλο υπερπληροφόρησης, παραπληροφόρησης και συχνά πανικού:

  • Δημιουργείται αρκετές φορές η αίσθηση ότι η παχυσαρκία είναι ένα αξεπέραστο πρόβλημα
  • Τα άτομα με παραπάνω βάρος φορτώνονται με ετικέτες
  • Τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται σε απαγορευμένα και μη
  • Εμφανίζονται διάφορες δίαιτες και σκευάσματα που υπόσχονται την ποθητή "άμεση - εύκολη - γρήγορη απώλεια βάρους"
  • Εμφανίζονται διάφοροι μη ειδικοί που προτείνουν ανορθόδοξα σχήματα στοχεύοντας στην λαχτάρα των ατόμων για αλλαγή.

Το παραπάνω βάρος όντως αποτελεί ένα ζήτημα υγείας που δεν πρέπει να παραβλεφθεί γιατί υπάρχουν συνέπειες, όχι μόνο ιατρικές, αλλά και ψυχολογικές, κοινωνικές, οικονομικές.

Ωστόσο, είναι μία κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί και τα αποτελέσματα είναι δυνατό να διαρκέσουν σε βάθος χρόνου. Απαραίτητη προυπόθεση είναι ο προσανατολισμός του ατόμου να μην είναι μόνο η απώλεια βάρους αλλά και η διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών. Γιατί τελικά μετά την επίτευξη του  βάρους-στόχου αυτό που μένει είναι να συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι συνήθειες που έχουν αποκτηθεί κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό, με ιδιαίτερες συνήθειες και συνθήκες ζωής , με ιδιαίτερες ανάγκες γι αυτό και δεν υπάρχει ένα απαράβατο σχήμα που να εφαρμόζεται από όλους. Αυτό που υπάρχει όμως είναι οι συστάσεις για την διατροφή και την υγεία, από έγκυρους οργανισμούς, τις οποίες καλείται ο καθένας  να "παντρέψει" με την καθημερινότητά του για να μειώσει το περιττό βάρος και λίπος -αν υπάρχει- αλλά και για να εξασφαλίσει μια υγιή  διατροφική συμπεριφορά. 

Όλα αυτά μαζί με κάποιον πτυχιούχο διαιτολόγο- διατροφολόγο ο οποίος σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες, αν αυτό είναι αναγκαίο, θα καταρτίσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Από το 2014 πλέον έχει οριστεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για τους διαιτολόγους-διατροφολόγους. Δείτε εδώ.

Οπότε μην χάνεται την ελπίδα σας, αλλά εμπιστευτείτε τα κατάλληλα άτομα που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε ένα υγιές σώμα και υγιείς διατροφικές συνήθειες!

Τελευταία τροποποίηση 23/7/18