Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου- Σπαστική κολίτιδα

 

 
 
 
 
 
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα είναι από τις συχνότερες διαταραχές του πεπτικού μας συστήματος. Η συχνότητα της νόσου είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες απʼ ότι στους άνδρες.
 
 
 
 
 
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ 
ΕΙΝΑΙ:
 
  1. Φούσκωμα και αέρια, ιδιαίτερα μετά το φαγητό, που εντείνονται κατά την διάρκεια της ημέρας και γίνονται πιο ήπια τη νύχτα.
  2. Αίσθημα ανάγκης αφόδευσης χωρίς όμως αποτέλεσμα.
  3. Πόνοι στην κοιλιά ή σε διαφορετικά μέρη, που υποχωρούν μετά την κένωση.
  4. Μορφές κοπράνων συνοδευόμενες από βλέννες.
  5. Εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας.
  6. Σε μερικές γυναίκες ευαισθητοποιούνται η μήτρα και τα εξαρτήματά της, με αποτέλεσμα να υπάρχει πόνος κατά την σεξουαλική  επαφή.
  7. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται ευαισθησία στην ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα τις πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.
  8. Σε ορισμένους ανθρώπους ευαισθητοποιούνται το  δωδεκαδάκτυλο και το στομάχι και εμφανίζεται καούρα στο στέρνο.
  9. Αίσθημα κόπωσης με πονοκέφαλο ή πόνους στην πλάτη.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ:
 
  1. Το στρές 
  2. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων, πλούσιων σε λιπαρά ή απότομη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών/ συγκεκριμένων τροφίμων.
  3. Η περίοδος στις γυναίκες.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ:
 
  1. Κρέας άπαχο, ψάρια, κοτόπουλο, βραστά ή ψητά χωρίς καρυκεύματα.
  2. Αμυλώδεις λευκές τροφές (μακαρόνια, ρύζι) και καλά βρασμένες πατάτες.
  3. Ψωμί και φρυγανιές λευκά
  4. Βραστά λαχανικά, μόνο αυτά που δεν ενοχλούν εξατομικευμένα στον καθένα (π.χ καρότα βραστά)
  5. Φρούτα κομπόστα ή μαλακά ωμά φρούτα χωρίς φλούδα και σπόρια (π.χ μήλο, μπανάνα, ροδάκινο κομπόστα)
  6. Αφεψήματα μελισσόχορτου,δυόσμου,γλυκάνισου, βαλεριάνας
  7. Άφθονα υγρά.
ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ:

 

 

  1. Ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
  2. Δημητριακά ολικής άλεσης ή πολύσπορα.
  3. Γάλα (ειδικά αν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη ή ευαισθησία σε αυτή)
  4. Όσπρια
  5. Λαχανικά σκληρά, με σπόρια ή που προκαλούν αέρια (λάχανο, αγγούρι, κουνουπίδι, μελιτζάνες, χόρτα).
  6. Φρούτα με φλούδα ή σπόρια (σταφύλια, σύκα, φράουλες, ακτινίδια, εσπεριδοειδή).
  7. Κρεμμύδια, σκόρδο, καυτερά μπαχαρικά.
  8. Καφές, τσάϊ, αλκοόλ, αναψυκτικά
  9. Υποκατάστατα ζάχαρης, φρουκτόζη

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ:

Το υπόλοιπο διάστημα που δεν βρίσκεστε σε έξαρση:
  1. Εισάγετε βαθμιαία στην διατροφή σας τροφές με φυτικές ίνες (όπως ψωμί ολικής άλεσης, βρώμη, μακαρόνια ολικής άλεσης), τροφές με προβιοτικούς οργανισμούς (κεφίρ, γιαούρτι), φρούτα και λαχανικά. 
  2. Πίνετε επαρκή ποσότητα υγρών: 2-2,5 λίτρα.
  3. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό. 
  4. Αποφύγετε τις τροφές που αποδεδειγμένα επιδεινώνουν την κατάσταση.
  5. Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα.
  6. Φροντίστε την ενυδάτωση σας και ασκηθείτε συστηματικά.
Η  θεραπεία της σπαστικής κολίτιδας περιλαμβάνει επίσης αλλαγές στον τρόπο ζωής και διαχείριση των καταστάσεων που δημιουργούν ένταση, θλίψη, θυμό και γενικά υπερβολικό άγχος.
 
Στην χρόνια αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας συνίσταται ένα ειδικο πρωτόκολλο διατροφής που εστιάζει στην αποφυγή συγκεκριμένων τροφών που προκαλούν συμπτώματα. Η διατροφή ονομάζεται FODMAP και βασίζεται στην μείωση των τροφών που περιέχουν συγκεκριμένους ζυμώσιμους υδατάνθρακες μικρής αλυσίδας (ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις αυξάνοντας την ποσότητα ύδατος και αερίων στο έντερο. Η διατροφή FODMAP πρέπει να γίνεται πάντα με καθοδήγηση από ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο καθώς αν δεν είναι σωστά σχεδιασμένη μπορεί να προκληθούν διατροφικές ελλείψεις.