Σκληρυνση κατά πλάκας και διατροφή

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία χρόνια, αυτοάνοση, νευρολογική πάθηση κατά την οποία γίνεται σταδιακή καταστροφή της μυελίνης . Αποτέλεσμα αυτού είναι η απώλεια της προστασίας των νεύρων και η δυσλειτουργία αυτών.
Η διατροφή φαίνεται να παίζει έναν ρόλο τόσο στην πρόληψη της νόσου αλλά και στην μείωση της βαρύτητας των συμπτωμάτων. Διάφορα διατροφικά μοντέλα έχουν προταθεί και υπάρχουν πολλές θεωρίες που όμως δεν είναι αναμφισβήτητα επιστημονικά τεκμηριωμένες. 
Βασικά χαρακτηριστικά της ισορροπημένης, μεσογειακής διατροφής ωστόσο φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου. Σημαντικές γραμμές είναι οι εξής:
  • Μείωση των κορεσμένων και των trans λιπαρών και έμφαση σε πηγές μονοακόρεστου και πολυακόρεστου λίπους.
  • Μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων.
  • Ελαχιστοποίηση της ζάχαρης σε όλες της τις μορφές.
  • Ελαχιστοποίηση του αλατιού.
  • Αποφυγή αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών.
  • Έμφαση σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, ω3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β (σε κάποια λήψη συμπληρωμάτων μετά από συννενόηση με θεράποντα ιατρό)
  • Βελτίωση χλωρίδας εντέρου μέσω προβιοτικών.
Υπάρχουν επίσης δεδομένα που στηρίζουν την ωφέλεια από την μη κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος και δημητριακών με γλουτένη. Το τοπίο είναι ακόμα ασαφές και δεν υπάρχει επίσημη θέση από έγκυρους οργανισμούς. Ωστόσο, καθώς η μερικώς αντικατάσταση είναι εύκολη μπορεί να υιοθετηθεί σαν τρόπος ζωής.

Παρακάτω δίνεται μια λίστα με προτιμώμενες τροφές.

  • Λιπαρά μικρά ψάρια, θαλασσινά και άπαχο κοτόπουλο αντί μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι.
  • Γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού, καρύδας, ρυζιού, κατσικίσιο, αγελαδινό χαμηλών λιπαρών.
  • Κεφίρ και κατσικίσιο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
  • Ελαιόλαδο, ταχίνι, αμυγδαλοβούτυρο αντί βουτύρου/ μαργαρινών.
  • Φρούτα (2-3 την ημέρα) αντί συσκευασμένων σνακ (μπισκότα, έτοιμο κέικ, έτοιμο τσουρέκι, πατατάκια κτλ).
  • Ψωμί από αλεύρι ζέας/ φαγόπυρου/ κινόας ή κάποιο άλλο ελεύθερο γλουτένης ή ολικής άλεσης/ πολύσπορο.
  • Τυρί εναλλακτικό από ξηρούς καρπούς, κατσικίσιο, ανθότυρο, νιβατό, cottage, κατίκι, κίτρινο light.
  • Στέβια αντί ζάχαρης και μέτρια κατανάλωση μελιού, ζάχαρης καρύδας.
  • Σπόρια (λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, chia seeds), λινέλαιο, αβοκάντο.
  • Ποικιλία από λαχανικά (έμφαση σε μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα, παντζάρια, γλυκοπατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα).
  • Εναλλακτικά δημητριακά όπως κινόα, κεχρί, φαγόπυρο και βρώμη και ολικής άλεσης προιόντα.
  • Καφές, κακάο, τσάι και μπαχαρικά με αντιφλεγμονώδη δράση (κανελα, κουρκουμάς)
Σε περιόδους λήψεως κορτιζόνης να γίνεται μεγαλύτερος περιορισμός του αλατιού.
Να διατηρείται ένα υγιές βάρος και να ακολουθείται ένα ισορροπημένο διατροφικό σχήμα χωρίς άγχος και υπερβολές.
    Πηγές: 
    https://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Documents/Diet-and-Multiple-Sclerosis-Bhargava-06-26-15.pdf
    http://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/foods-to-avoid#GoodNutrition1
    https://www.mssociety.org.uk/what-is-ms/treatments-and-therapies/diet/special-diets-and-ms
    http://www.nationalmssociety.org/Research/Research-News-Progress/Diet