Πως να καθαρίσουμε τα μήλα μας!Έρευνες δείχνουν ότι το αλκαλικό δυάλυμα εξαφανίζει αρκετά από τα υπολείμματα των παρασιτοκτόνων από την επιφάνεια των φρούτων και των λαχανικών. 
Το πλύσιμο με τρεχούμενο νερό βρύσης απομακρύνει μικρόβια, ρύπους και ένα ποσοστό από τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων. Ωστόσο αρκετά φυτοφάρμακα επιμένουν καθώς έχουν απορροφηθεί στη φλούδα, στη σάρκα ακόμα στη ρίζα.
Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μία πλύση σε σόδα (διττανθρακικό νάτριο) μπορεί να απομακρύνει πλήρως τα υπολείμματα δύο παρασιτοκτόνων από την επιφάνεια των μήλων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α περίπου το 85% των προϊόντων, που υποβλήθηκαν σε έλεγχο το 2015, ανιχνεύθηκαν 16 διαφορετικοί τύποι φυτοφαρμάκων. Σε πάνω από το 99% των δειγμάτων, τα υπολείμματα ήταν κάτω από τα ανεκτά όρια, γεγονός που υποδηλώνει μικρό κίνδυνο για την υγεία. 
Ωστόσο νέα δεδομένα έχουν συνδέσει την μακροχρόνια, χαμηλού επιπέδου έκθεση στα φυτοφάρμακα με υπερκινητικότητα στα παιδιά, τον διαβήτη και χαμηλή ποιότητα σπέρματος.
Για να μην ξεφλουδίζουμε τα μήλα και χάνονται τα θρεπτικά συστατικά αλλά και η γεύση τους, προσπάθησαν οι ερευνητές να ανακαλύψουν ποιός τρόπος είναι πιο αποτελεσματικός για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων από την επιφάνεια των φρούτων. Τα περισσότερα δεν είναι σταθερά στο αλκαλικό pH κι έτσι έκαναν ένα πείραμα με τα οργανικά μήλα Gala. Εφάρμοσαν σε αυτά, δύο από τα πιο κοινά φυτοφάρμακα, το μυκητοκτόνο Thiabendazole και εντομοκτόνο Phosmet. Στη συνέχεια έπλυναν μερικά με νερό βρύσης και μερικά με βύθιση σε διάλυμα όξινου ανθρακικού νάτριου για 15 λεπτά και μετά ξέβγαλμα με νερό βρύσης.
Στη χαρτογράφηση που ακολούθησε η μαγειρική σόδα βγήκε νικήτρια (σε σχέση με το απλό ξέπλυμα με το νερό βρύσης και την εμβάπτιση σε χλωριούχο διάλυμα) και τα δύο αυτά φυτοφάρμακα είχαν διασπαστεί σε υψηλό ποσοστό από την επιφάνεια των μήλων. Η ανησυχία ωστόσο καθώς η σόδα δεν ήταν αποτελεσματική στο 100% καθώς παρέμειναν φυτοφάρμακα που είχαν εισχωρήσει βαθύτερα στη φλούδα των μήλων και επίσης η σόδα δεν αποδίδει για όλα τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται. Το ξεφλούδισμα είναι μία ασφαλής επιλογή για τα φρούτα αβέβαιης επεξεργασίας.


Τελευταία τροποποίηση: 06/03/2018