Ουρικό οξύ

 
 

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μία φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων.

Προσβάλλει συχνότερα τους άντρες απ΄ότι τις γυναίκες κατά κύριο λόγο στην πέμπτη δεκαετία της ηλικίας. Στη χώρα μας πάσχει το 4.7% των ενηλίκων με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών.

Η ουρική αρθρίτιδα οφείλεται στην εναπόθεση ενός άλατος του ουρικού οξέος που λέγεται ουρικό μονονάτριο. Προκαλειται από μεγάλη αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα (υπερουριχαιμία).

Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσιολογικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, που περιέχονται στις τροφές, και αποβάλλεται από τους νεφρούς.

 
Η μεταβολή στο επίπεδα του ουρικού οξέως προκαλείται από:
  • επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς μιας άρθρωσης
  • μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
  • γεύματα πλούσια σε ζωικές πουρίνες
  • φάρμακα
 
Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη αλλά και στην εξέλιξη της θεραπείας είναι στην κορυφή της ιεραρχίας. Ακολουθεί πίνακας με την κατηγοριοποίηση των τροφίμων με βάση το πουρινικό περιεχόμενο.
 
 
 
ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑΝΩΛΩΣΗ ΩΣ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΕΞΑΡΣΗ ΝΟΣΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΕΞΑΡΣΗ ΝΟΣΟΥ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 
  • ΜΥΑΛΑ, ΕΝΤΟΣΘΙΑ, ΣΥΚΩΤΙ, ΚΑΡΔΙΑ, ΝΕΦΡΑ, ΠΑΓΚΡΕΑΣ
  • ΑΥΓΑ ΨΑΡΙΩΝ
  • ΣΑΡΔΕΛΕΣ, ΓΑΥΡΟΣ, ΑΝΤΖΟΥΓΙΕΣ, ΜΑΡΙΔΑ,ΡΕΓΚΑ ΜΥΔΙΑ, ΣΤΡΕΙΔΙΑ, ΧΤΕΝΙΑ, ΠΕΣΤΡΟΦΑ,ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ, ΤΟΝΟΣ
  • ΚΑΒΟΥΡΙ, ΓΑΡΙΔΕΣ, ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ
  • ΛΙΠΑΡΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΕΑΤΑ: ΜΟΣΧΑΡΙ, ΧΟΙΡΙΝΟ, ΑΡΝΙ
  • ΚΥΝΗΓΙ: ΧΗΝΑ, ΠΑΠΙΑ, ΠΕΡΔΙΚΑ
  • ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΩΝ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ, ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ (ΣΟΥΠΕΣ, ΣΑΛΤΣΕΣ, ΚΥΒΟΙ) ΚΑΙ ΚΙΜΑΣ
  • ΜΑΓΙΑ (ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΚΥΡΙΩΣ)
  • ΑΛΚΟΟΛ (ΕΙΔΙΚΑ ΜΠΥΡΑ), ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ, ΖΑΧΑΡΟΥΧΑ ΠΟΤΑ
  • ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ (ΩΣ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ Π.Χ. ΣΙΡΟΠΙ ΦΡΟΥΚΟΖΗΣ, ΑΜΥΛΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ) ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ
  • ΧΥΜΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 
  • ΑΛΙΠΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ (ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ) ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (120-170ΓΡ)
  • ΨΑΡΙΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ (ΕΚΤΟΣ 1ης ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ) ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (120-170ΓΡ)
  • ΦΑΣΟΛΙΑ, ΦΑΚΕΣ, ΑΡΑΚΑΣ
  • ΣΠΑΝΑΚΙ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
  • ΨΩΜΙ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
  • ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ, ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΡΥΖΙ
  • ΓΑΛΑ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΤΥΡΙ ΧΑΜΗΛΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ (ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ)
  • ΑΥΓΑ
  • ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΟΥΡΙΝΩΝ)
  • ΚΕΡΑΣΙΑ (ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ!)
  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΕΛΙΕΣ (ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ)
  • ΚΑΦΕΣ, ΤΣΑΙ, ΚΑΚΑΟ (ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ)
  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ (ΑΝΑΛΑΤΟΙ ΚΑΙ ΩΜΟΙ)
  • ΝΕΡΟ (10 ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!!!)

 
 
Τα λαχανικά και τα όσπρια με βάση τα νεώτερα δεδομένα δεν φαίνεται να επηρεάζουν αισθητά τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και είναι επιτρεπτά για κατανάλωση. Εξαίρεση αποτελούν σοβαρές εκφράσεις της νόσου και περίοδοι ιδιαίτερης έξαρσης. 
 
Εφαρμόστε τις αρχές της μεσογειακής διατροφής , διατηρήστε ένα υγιές βάρος και προσαρμόστε τα περιθώρια σας με βάση την σοβαρότητα της νόσου σας.
 
 
 
Πηγές