Ουρικό οξύ


Η επίσημη ονομασία της νόσου ουρική αρθρίτιδα και είναι μία φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων.  Η ουρική αρθρίτιδα οφείλεται στο σχηματισμό στην επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου και στην απελευθέρωση μέσα στις αρθρώσεις με τη μορφή κρυστάλλων ουρικού οξέως. Ο σχηματισμός των κρυστάλλων οφείλεται σε μεγάλη αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέως στο αίμα (υπερουριχαιμία). Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσιολογικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, που περιέχονται στις τροφές, και αποβάλλεται από τους νεφρούς.
Προσβάλλει συχνότερα τους άντρες απ΄ότι τις γυναίκες κατά κύριο λόγο στην πέμπτη δεκαετία της ηλικίας. Στη χώρα μας πάσχει το 4.7% των ενηλίκων με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών.
Η μεταβολή στο επίπεδα του ουρικού οξέως προκαλείται από:
  • επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς μιας άρθρωσης
  • μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
  • γεύματα πλούσια σε ζωικές πουρίνες
  • φάρμακα

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη αλλά και στην εξέλιξη της θεραπείας είναι στην κορυφή της ιεραρχίας. Ακολουθεί πίνακας με την κατηγοριοποίηση των τροφίμων με βάση το πουρινικό περιεχόμενο.



ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑΝΩΛΩΣΗ ΩΣ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΕΞΑΡΣΗ ΝΟΣΟΥΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΕΞΑΡΣΗ ΝΟΣΟΥ ΣΥΧΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 
  • ΜΥΑΛΑ, ΕΝΤΟΣΘΙΑ, ΣΥΚΩΤΙ, ΚΑΡΔΙΑ, ΝΕΦΡΑ, ΠΑΓΚΡΕΑΣ
  • ΑΥΓΑ ΨΑΡΙΩΝ
  • ΣΑΡΔΕΛΕΣ, ΓΑΥΡΟΣ, ΑΝΤΖΟΥΓΙΕΣ, ΜΑΡΙΔΑ,ΡΕΓΚΑ ΜΥΔΙΑ, ΣΤΡΕΙΔΙΑ, ΧΤΕΝΙΑ, ΠΕΣΤΡΟΦΑ,ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ, ΤΟΝΟΣ
  • ΚΑΒΟΥΡΙ, ΓΑΡΙΔΕΣ, ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ
  • ΛΙΠΑΡΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΕΑΤΑ: ΜΟΣΧΑΡΙ, ΧΟΙΡΙΝΟ, ΑΡΝΙ
  • ΚΥΝΗΓΙ: ΧΗΝΑ, ΠΑΠΙΑ, ΠΕΡΔΙΚΑ
  • ΖΩΜΟΙ ΚΡΕΑΤΩΝ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ, ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ (ΣΟΥΠΕΣ, ΣΑΛΤΣΕΣ, ΚΥΒΟΙ) ΚΑΙ ΚΙΜΑΣ
  • ΜΑΓΙΑ (ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΚΥΡΙΩΣ)
  • ΑΛΚΟΟΛ (ΕΙΔΙΚΑ ΜΠΥΡΑ), ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ, ΖΑΧΑΡΟΥΧΑ ΠΟΤΑ
  • ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ (ΩΣ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ Π.Χ. ΣΙΡΟΠΙ ΦΡΟΥΚΟΖΗΣ, ΑΜΥΛΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ) ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ
  • ΧΥΜΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 
  • ΑΛΙΠΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ (ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ) ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (120-170ΓΡ)
  • ΨΑΡΙΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ (ΕΚΤΟΣ 1ης ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ) ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (120-170ΓΡ)
  • ΦΑΣΟΛΙΑ, ΦΑΚΕΣ, ΑΡΑΚΑΣ
  • ΣΠΑΝΑΚΙ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
  • ΨΩΜΙ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
  • ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ, ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΡΥΖΙ
  • ΓΑΛΑ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΤΥΡΙ ΧΑΜΗΛΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ (ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ)
  • ΑΥΓΑ
  • ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΟΥΡΙΝΩΝ)
  • ΚΕΡΑΣΙΑ (ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ!)
  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΕΛΙΕΣ (ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ)
  • ΚΑΦΕΣ, ΤΣΑΙ, ΚΑΚΑΟ (ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ)
  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ (ΑΝΑΛΑΤΟΙ ΚΑΙ ΩΜΟΙ)
  • ΝΕΡΟ (10 ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!!!)




Προσοχή!
Τα λαχανικά και τα όσπρια με βάση τα νεώτερα δεδομένα δεν φαίνεται να επηρεάζουν αισθητά τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και είναι επιτρεπτά για κατανάλωση. Εξαίρεση αποτελούν σοβαρές εκφράσεις της νόσου και περίοδοι ιδιαίτερης έξαρσης. 
Εφαρμόστε τις αρχές της μεσογειακής διατροφής , διατηρήστε ένα υγιές βάρος και προσαρμόστε τα περιθώρια σας με βάση την σοβαρότητα της νόσου σας.



Πηγές