- Για τη γυναίκα
- Για τον άντρα
- Για το παιδί
- Για την τρίτη ηλικία
- Για τη χορτοφαγία
- Διατροφικά θέματα
- Γνωρίστε... τα τρόφιμα
- Νέα πυραμίδα διατροφής
- Μεσογειακή διατροφή
- Παχυσαρκία
- Συναισθηματικό φαγητό
- Σκέψεις για... σπορά
- Εποχική διατροφή και γιορτές
- Συνταγές
Ουρικό οξύ

Η επίσημη ονομασία της νόσου ουρική αρθρίτιδα και είναι μία φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων. Η ουρική αρθρίτιδα οφείλεται στο σχηματισμό στην επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου και στην απελευθέρωση μέσα στις αρθρώσεις με τη μορφή κρυστάλλων ουρικού οξέως. Ο σχηματισμός των κρυστάλλων οφείλεται σε μεγάλη αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέως στο αίμα (υπερουριχαιμία). Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσιολογικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, που περιέχονται στις τροφές, και αποβάλλεται από τους νεφρούς.
Προσβάλλει συχνότερα τους άντρες απ΄ότι τις γυναίκες κατά κύριο λόγο στην πέμπτη δεκαετία της ηλικίας. Στη χώρα μας πάσχει το 4.7% των ενηλίκων με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών.
Η μεταβολή στο επίπεδα του ουρικού οξέως προκαλείται από:
- επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς μιας άρθρωσης
- μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
- γεύματα πλούσια σε ζωικές πουρίνες
- φάρμακα
Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη αλλά και στην εξέλιξη της θεραπείας είναι στην κορυφή της ιεραρχίας. Ακολουθεί πίνακας με την κατηγοριοποίηση των τροφίμων με βάση το πουρινικό περιεχόμενο.
ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑΝΩΛΩΣΗ ΩΣ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΕΞΑΡΣΗ ΝΟΣΟΥ | ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΕΞΑΡΣΗ ΝΟΣΟΥ | ΣΥΧΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ |
|
|
|
Προσοχή!
Τα λαχανικά και τα όσπρια με βάση τα νεώτερα δεδομένα δεν φαίνεται να επηρεάζουν αισθητά τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και είναι επιτρεπτά για κατανάλωση. Εξαίρεση αποτελούν σοβαρές εκφράσεις της νόσου και περίοδοι ιδιαίτερης έξαρσης.
Εφαρμόστε τις αρχές της μεσογειακής διατροφής , διατηρήστε ένα υγιές βάρος και προσαρμόστε τα περιθώρια σας με βάση την σοβαρότητα της νόσου σας.
Πηγές