Μεσογειακή διατροφή

 

Από την μελέτη των 7 χωρών (ξεκίνησε λίγο πριν το 1960 και διήρκησε 20 χρόνια) που ανέδειξε την μεσογειακή διατροφή και ουσιαστικά τις διατροφικές συνήθειες των Κρητών, φτάνουμε στο 2010 όταν η UNESCO συμπεριλαμβάνει την μεσογειακή διατροφή στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.  

Ωστόσο σήμερα , 2018, βρισκόμαστε στην Ελλάδα, στην "καρδιά" της Μεσογείου κι ενώ κάποιος θα περίμενε να υποστηρίζουμε την μεσογειακή διατροφή με τα πολλαπλά οφέλη της, στην πραγματικότητα διαπιστώνεται ότι η διατροφή μας έχει "δυτικοποιηθεί" με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί σπάνιο όπλο:
  • στην μείωση της αθηρωμάτωσης, της υπέρτασης και του καρδιαγγειακού κινδύνου
  • στην μείωση της LDL χοληστερόλης
  • στην μείωση της καρκινογένεσης γενικά αλλά και ειδικά της εμφάνισης κάποιων τύπου καρκίνου (π.χ καρκίνος παχέος εντέρου, καρκίνος μαστού)
  • στην διαχείριση διαβήτη τύπου 2
  • στην μείωση της συχνότητας των νόσων Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ
  • στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής
Οι πιθανοί μηχανισμοί που οδηγούν στα παραπάνω αποτέλεσματα είναι:
  • η επίδραση στα λιπίδια του αίματος
  • η προστασία από το οξειδωτικό στρές
  • η μείωση της φλεγμονής
  • οι αντιθρομβωτικές ιδιότητες
  • η επίδραση στην ορμονική ρύθμιση και σε αυξητικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο
  • η επίδραση στο εντερικό μικροβίωμα 
 
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
 
Την μεσογειακή διατροφή συνθέτουν:
  • Η υψηλή καθημερινή φρούτων και λαχανικών
  • Η υψηλή κατανάλωση ανεπεξέργαστων υδατανθράκων (ψωμιού, ζυμαρικών, δημητριακών ολικής άλεσης, αναποφλοίωτου ρυζιού) και οσπρίων
  • Η συμμετοχή του ελαιολάδου στο καθημερινό τραπέζι.
  • Η συμμετοχή των ανάλατων και άψητων ξηρών καρπών ως υγιές σνακ.
  • Η προτίμηση ψαριών και πουλερικών από το κόκκινο κρέας, του οποίου η κατανάλωση περιορίζεται στις 3-4 φορές τον μήνα.
  • Η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά.
  • Η αντικατάσταση του αλατιού με μπαχαρικά.
  • Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και περισσότερο του κόκκινου κρασιού.
 
Πηγές:
https://www.health.harvard.edu/blog/adopt-a-mediterranean-diet-now-for-better-health-later-201311066846
https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/73/3/318/4736301
 
 
 
Ενδιαφέρον ή απορίες;

Επικοινώνησε μαζί μας

Ακολούθησέ με στο Instagram
ΠΑΝΩ