Γαστρίτιδα και διατροφή



Μπορεί να προέρχεται από βακτηριδιακή λοίμωξη (συνήθως από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού) αλλά και από παλινδρόμηση χολής, παρατεταμένη λήψη φαρμάκων, κατάχρηση αλκοόλ, χρόνιο άγχος. 
Για την αντιμετώπιση της εκτός της λήψης φαρμάκων που θα σας συστήσει ο θεράπων ιατρός, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή τροφίμων.

Αποφύγετε:
Πικάντικα τρόφιμα, καυτερή πιπεριά, σκόρδο, κρεμμύδι
Τροφές με καφείνη (καφές, τσάι, σοκολάτα) αλλά και ντεκαφεινέ ροφήματα (λόγω επεξεργασίας)
Αναψυκτικά
Αλκοόλ
Αλλαντικά
Λιπαρά κρέατα και ψάρια
Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνια, γκρειπφρουτ) και ντομάτα
Πράσινες φυλλώδεις σαλάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι
Γαλακτομικά πλήρη σε λιπαρά, φέτα
Τροφές με σπόρια (ακτινίδια, σύκα, μπάμιες, μελιτζάνες, πιπεριές)
Όσπρια
Πίτες με φύλλο
Γλυκά

Προτιμήστε
Άπαχα τμήματα κοτόπουλου, ψαριού, μοσχαριού, χοιρινού
Πατάτα βραστή και πουρέ
Ρύζι, κινόα
Ζυμαρικά
Μπανάνα, ψητό μήλο, αχλάδι, κομπόστα ροδάκινο, παπάγια(ιδανική επιλογή!)
Αβοκάντο σε μικρές ποσότητες
Καρότα , παντζάρια βραστά, κόκκινη κολοκύθα, κολοκυθάκια (μετά από δοκιμή)
Κεφίρ, γιαούρτι, ανθότυρο, τυρί cottage
Αφεψήματα αλθαίας, βαλσαμόχορτου, γλυκόριζας
Μαστίχα Χίου (αν υπάρχει λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο)